ЕС спира военните доставки за Египет

10386
ЕС спира военните доставки за Египет

Спират се всички доставки на снаряжение, което може да се използва срещу демонстранти в Египет. Това стана ясно след днешната среща на европейските външни министри относно ситуацията в Египет.

Финансовата помощ за арабската държава от страна на ЕС обаче остава. България беше една от страните, които не подкрепяше спиране на финансовата помощ за Египет.

ООН праща наблюдатели в Египет

Офисът на върховния комисар на ООН по правата на човека, иска да изпрати в Египет наблюдатели, които да оценят ситуацията в страната, с...

Повечето пари, които ЕС отпуска на Египет, са за инфраструктурни проекти – например 16 млн. евро за канализация в страната, информира БНТ. По-голямо е перото за военния сектор – около 162 млн. долара, но това е осем пъти по-малко, отколкото дава САЩ – 1,3 млрд. долара.

Иначе Върховният представител на Европейския съюз Катрин Аштън предложи да отиде лично в Египет и да посредничи в преговорите между управляващите и опозицията, ако това ще спре насилието. През последната седмица при сблъсъци в страната загинаха повече от 900 души.

Срещата за Египет беше забавена заради днешната бомбардировка в Сирия. Там бяха убити 1188 души – мъже, жени и деца. Твърди се, че това е станало с химически оръжия. Сирия е една от държавите, които не са подписали конвенцията за неизползване на химически оръжия. Има подозрения, че режимът на Башар Асад разполага със зарин и иприт. Затова и ще има проверка от страна на ООН дали се използват такива оръжия. Официалният режим в Дамаск казва, че това е лъжа, докато Великобритания, Франция и Арабската лига настояха за проверката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com