Естония - ампутираният тигър

16669
Естония - ампутираният тигър

За двайсетина години населението на Естония е намаляло с почти 1/5. Много естонци не виждат перспектива в родината си и я напускат. Иначе малката балтийска страна е смятана за отличничката на Европа.

1 300 евро чисти получава Демис Фол в склада за авточасти в Кейла - малък град, отдалечен на един час път с кола западно от столицата Талин. Заплащане, което в Естония не е чак толкова лошо. Служители в обществената сфера, например учители, получават едва 500 - 600 евро месечно. С толкова пари трудно се преживява, защото наемите и цените на хранителните продукти са вече почти толкова високи, колкото и в Западна Европа. Точно затова все повече естонци искат да напуснат страната - точно както Демис Фол:

"Ще отида във Финландия. Ако работя там 5 години, ще добия право на финландска пенсия. Във Финландия всичко е по-добре: здравеопазването, социалните услуги, условията за работа. И без друго говоря финландски, защото баба ми е от руската област Карелия по границата с Финландия."

Изчезва ли националната идентичност?

Преди 2 поколения все още бяхме германци, италианци, французи, испанци... Днес националната идентичност е изгубила значението си, а ни...

Естонците бягат

Финландия е предпочитана цел за много естонци, които напускат страната си по икономически причини. 40 000 естонци живеят и работят междувременно в района на Хелзинки, а в цяла Скандинавия те са около 100 хиляди. Последното преброяване показва тревожна картина: естонското население е намаляло до 1 милион и 300 хиляди, от началото на 90-те години малката балтийска република е изгубила 18% от жителите си.

Правителството е наясно с тревожните последици от емиграцията, казва естонският министър на финансите Юрген Лиги. Той обаче разглежда проблема в общоевропейски и исторически контекст: "Намаляването на населението е реалност, но това е проблем за цяла Европа. Въпросът не е само в емиграцията - естонските семейства отглеждат твърде малко деца, затова и нашата семейна политика се опитва да създаде повече стимули. Освен това през 90-те години в Естония имаше много радикални пазарно-икономически промени, които също доведоха до емиграция."

Непривлекателната отличничка

Много от сънародниците му напуската страната си. Министър Лиги привежда безброй аргументи.

Всички искат "Сайга"

Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". До момента са произведени 100 млн. бройки, като повечето ...

Глобалната криза през 2009 г., казва той, засегна и Естония, но благодарение на желязната бюджетна дисциплина и политиката на икономии страната се смята за отличничката на Европа. През 2011 г. икономиката е отбелязала растеж от цели 7,6%, а държавното задлъжняване е само 6%, изтъква министърът.

Само че положителните икономически данни не топлят естонците: средната работна заплата е едва 800 евро, а средната месечна пенсия - 320 евро.

Демис Фол продължава да си търси работа във Финландия. Досега е получил две предложения, но само чрез интернет и Фейсбук не става. Затова е решил да се качи на ферибота и да отиде в Хелзинки - на място да си търси работа.

"Много се говори за напредъка на Естония, но аз не виждам истинско развитие. В провинцията работа няма, само в по-големите градове като Талин, Тарту и Нарва. Мен лично вече нищо не ме задържа в Естония!" - казва Денис.

Източник: Дойче веле

Хомофоби ли са сърбите?

В Сърбия хомофобията е отколешно явление - пораждат я както образователната система, така и църквата. Гейовете и лесбийките получават...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com