Европейският съд позволи безплатно ползване на ексклузивни телевизионни репортажи

8686
Европейският съд позволи безплатно ползване на ексклузивни телевизионни репортажи

Фрагменти от репортажи и ексклизувни репортажи на една телевизия могат да се използват безплатно в новинарските емисии на друга. Освен това телевизионните канали ще могат сами да избират кои откъси да използват за новинарските си емисии. Този прецедент беше създаден с решение на Европейския съд по дело между „Скай Австрия” (Sky Oesterreich) и австрийската държавната телевизия ORF.

Причината за възникналия спор между "Скай Австрия" и ORF е излъчване на репортажи от австрийската държавна телевизия на футболните мачове от Лига Европа. За тези мачове правата се държат от "Скай Австрия".

Музикаутор: бТВ и Булсатком спорят за съдържание, на което нямат право

БТВ Медиа Груп и Булсатком продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват.Това е един от най...

Австрийският медиен регулатор е задължил „Скай Австрия” да позволи на ORF да използва фрагменти от мачовете в своите новинарски емисии на безвъзмездна основа.  „Скай Австрия” обжалва решението на основание, че конкурентите му трябва да заплащат хонорар за използването на негови материали, защото в противен случай ще бъде нарушено законодателството на ЕС в областта на интелектуалната собственост, пише bTV.

Апелативният съд на Австрия е поискал становище от Съдът на ЕС, който е постановил, че решението на австрийския медиен регулатор не противоречи на европейското законодателство, съгласно което средствата за масова информация имат право да използват в новинарските си емисии откъси от материали на техни конкуренти, особено ако става въпрос за обществено важни събития. Това в частност засяга както ексклузивните репортажи, така и излъчването на събития.

Редактор: Ивайло Петров

 

Наш торент сайт под прицела на САЩ

Американският конгрес смята Русия, Украйна и Китай за страни, в които действа най-благоприятен режим за нарушителите на авторските пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com