Еврозоната не е готова да деблокира нова помощ за Гърция

6161
Еврозоната не е готова да деблокира нова помощ за Гърция

Еврозоната все още не е готова да деблокира нова финансова помощ за Гърция, въпреки споразумението по нов план за строго ограничаване на разходите, постигнат в Атина от политическите партии, предаде БГНЕС.

Това започна да става ясно още преди началото на съвещанието в Брюксел на министрите на финансите на страните от еврозоната по този въпрос. Все още няма основания "да вярваме, че ще бъде постигнато окончателно споразумение тази вечер", заяви Юнкер снощи при пристигането си за срещата на финансовите министри на ЕС в Брюксел.

"И едните, и другите постигнаха огромен напредък. Ще разгледаме подробно различните работни позиции..., по-скоро смятам, че няма да постигнем споразумение тази вечер, но ако не тази вечер, това ще стане идната седмица", заяви Юнкер и допълни, че това няма да е катастрофа. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също счита, че е твърде рано да се очаква конкретен резултат от снощното заседание.

"Няма да има резултат" след срещата на Еврогрупата, заяви Шойбле пред журналисти, макар да призна, че "преговорите са много напреднали". Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен обясни, че гръцкото правителство и гръцкият парламент трябва още "да убеждават европейските партньори в своята ангажираност да удържат на обещанията, ако искат да получат нова част от жизненоважната помощ за бъдещето на Гърция, която е застрашена от фалит на 20 март, когато е падежът на 14.5 млрд. облигации.

Европа обеща да отпусне на Гърция нови заеми от 130 милиарда евро в рамките на новата програма при условие, че страната предприеме нови бюджетни икономии и икономически реформи. Споразумение в този смисъл беше обявено вчера от гръцкото правителство, но европейските страни искат да разберат подробности, за да видят дали те наистина отговарят на очакванията им.

Те искат да изчакат гръцкият парламент да приеме плана за икономии, договорен между Атина и "тройката" кредитори, което принципно трябва да стане до неделя. Това е важно за европейците, "за да са сигурни, че обещанията ще бъдат удържани, което и правителство да дойде на власт на изборите, предвидени за пролетта". Те искат също лидерите на основните политически партии от управляващата коалиция в Гърция "писмено" да потвърдят поетите ангажименти за бюджетни икономии и икономически реформи, и изискват това да стане в определени срокове.

Лидерът на гръцката десноцентристка партия "Нова демокрация" Антонис Самарас например изтъкна, че неговите възражения по време на нощните преговори с кредиторите са помогнали Гърция да получи много по-изгодни условия, блокирайки серия от мерки, искани от ЕС и МВФ. По думите му така е постигната отстъпка, представляваща двойно по-малко съкращение на финансираната от държавата част от пенсиите, отколкото са искали кредиторите.

Също така съкращението на минималната работна заплата няма да повлияе на размера на другите заплати. Самарас подчерта, че е предотвратено и увеличаване на данъците. Има известна несигурност и около резултатите от преговорите за заличаване на 100 млрд. евро от дълга към частните кредитори на Гърция - банки, застрахователни компании и инвестиционни фондове.

Представителите на частните кредитори на Гърция Чарлз Далара и Жан Ламиер бяха снощи в Брюксел. Далара, който е генерален директор на Института за международни финанси, и Ламиер, който е съветник на президента на БНП Париба, присъстваха по-рано на съвещание на частните кредитори на Гърция, което се проведе в Париж.

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос съобщи, че гръцкото правителство е постигнало споразумение с частните си кредитори по основните параметри за намаляване на дълга на неговата страна. "Доколкото знам обаче, ние все още не сме стигнали до момента, който да позволява споразумение", предупреди Шойбле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com