Франция: Бурката ли е проблемът?

11424
Франция: Бурката ли е проблемът?
Забраната предизвика много шум и дискусии

Преди година във Франция влезе в сила дълго оспорваната забрана на бурката. Как изглежда животът на френските мюсюлманки сега? И дали резултатът от тази забрана е равнопоставеност или по-скоро изолация от обществото?

Мабрука, една от носещите бурка френски мюсюлманки, стои предимно вкъщи. Младата жена излиза само за покупки или до банката, неизменно с бурка на главата, рискувайки всеки път да бъде глобена със 150 евро.

В банката обаче й казали, че с бурка не може. И Мабрука се видяла принудена да преотстъпи пълномощията за банковата си сметка на своя съпруг. "Сега вече наистина съм зависима", споделя тя. "Преди сватбата ни работех. И тогава носех бурка, но без проблеми ползвах обществения транспорт, пътувах, излизах с приятелки. След забраната всичко това стана невъзможно, така оставам затворена между четирите стени."

Австрия: Правото да просиш

Преди повече от година Виена забрани т.нар. професионално просене. Срещу забраната обаче в съда пристигат все повече жалби. Една от т...

Бурката като присъда

Забраната на бурката във Франция бе въведена от дясноконсервативното правителство на президента Саркози на 11 април 2011 - с надеждата да бъде укрепена сигурността, да бъде поощрена равнопоставеността и да бъде защитено достойнството на жените. Само че животът на онези френски мюсюлманки, които въпреки това държат на бурката, не е станал нито по-сигурен, нито по-независим. Точно обратното, както показва случаят с Мабрука.

Забраната предизвика много шум и дискусии. В действителност обаче жените, които пряко са засегнати от нея, не са много - към 2000. По данни на френското министерство на правосъдието в първите шест месеца след влизането на закона в сила е имало само 100 случаи, в които жени, носещи бурка, са били задържани от полицията. В десет от случаите се е стигнало до жалби и съдебни дела. На Хинд Ахмас и Наит Алит, например, били наложени глоби от 120 и 80 евро. Двете завели дела, тъй като според тях забраната на бурката е противоконституционна, нарушава свободата на личността и свободата на вероизповедението. Двете жени са решени, ако се наложи, да стигнат и до Европейския съд по правата на човека.

Френската чувствителност

В Турция е по-добре, отколкото в България?

Алие Исмаилова не е виждала отдавна децата и внуците си в България - тя работи и живее при семейство Озтюрк в престижния истанбулски ...

Председателката на Европейския форум на мюсюлманките Ноура Ябалах не вярва, че ситуацията може да се промени, дори и на президентските избори след по-малко от месец да спечели кандидатът на социалистите Франсоа Оланд. "Франция е много чувствителна към мюсюлманската общност", казва Ябалах. "Хората се страхуват от тези, които наричат себе си мюсюлмани, но правят атентати и са агресивни, независимо че те са само нищожно малцинство."

Ябалах се бори за премахване на предубежденията към мюсюлманките във френското общество и за взаимно разбирателство. Самата тя не носи бурка, носи само мюсюлманска забрадка и въпреки това е настроена критично към забраната. Според нея тази забрана не само не е допринесла за еманципацията на френските мюсюлманки, а е постигнала точно обратния ефект. Въпреки това Ябалах призовава: "Съветвам мюсюлманките в Европа да не крият лицата си. Всеки, който се забулва така, се изолира от обществото. Това е бариера, която пречи на жените да участват в обществения живот."

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com