Франция прекрати военните операции в Афганистан

5037
Франция прекрати военните операции в Афганистан

Франция прекрати всички военни тренировки и съвместни операции в Афганистан. Това стана, след като афганистански войник застреля четирима френски военнослужещи. Президентът Никола Саркози съобщи, че обмисля ускоряване на изтеглянето на френския контингент от Афганистан, предаде Фокус.

„Френската армия подкрепя своите афганистански съюзници, но ние не можем да приемем наш военнослужещ да бъде ранен или убит от свой афганистански колега. Това е неприемливо”, каза Саркози. Той нареди на министъра на отбраната Жерар Лонге незабавно да замине за Афганистан. Лонге и началникът на Генералния щаб адмирал Едуар Гийо са натоварени със задачата да установят обстоятелствата около инцидента от тази сутрин, при който афганистански войник уби четирима френски военнослужещи и рани други 16 преди да бъде арестуван.

„Дотогава се прекратяват всички тренировки и съвместни бойни операции”, каза Саркози. Той посочи, че ако всички обстоятелства не бъдат установени, то тогава ще бъде поставен въпросът за по-ранното изтегляне на френския контингент.

Франция има около 3600 свои военнослужещи в Афганистан, предимно в провинциите Кабул и Каписа. В момента френската база в Каписа е отцепена и в нея не се допускат афганистански военни. „Ще трябва да вземем трудни решения в близките дни. Но аз поемам своите отговорности пред френските граждани и пред френските войници”, каза президентът Саркози.

През миналия месец двама военнослужещи от Френския чуждестранен легион, служещи в Афганистан, бяха убити от мъж с афганистанска военна униформа по време на мисия в Каписа.

От началото на мисията в централноазиатската страна в края на 2001 година са загинали 82 френски войници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com