Фръчковски: Скопие занемари отношенията си с България

16659
Фръчковски: Скопие занемари отношенията си с България

Подобряването на отношенията на Македония с България ще подобри косвено и нашите отношения с албанците, защото за албанците българите не са сърби. Това пише в специален анализ бившият македонски вътрешен министър професор Любомир Фръчковски, предаде БГНЕС.

Според него подобряването на отношенията между Скопие и София ще доведе и до стабилизирането на отношенията със стратегическия партньор САЩ, "който в региона действа предимно по направлението Албания, Косово, Македония, България и Турция".

"Ние трябва да променим политиката към България и затова е необходимо храбро и ясно политическо решение - което на този етап ни липсва. Трябва да подпишем Договора за добросъседски отношения, да създадем комисии за историята и за нейното споделяне. Ние ще имаме известни проблеми с част от тези въпроси - как да споделим и в същото време да останем идентично различни - това са въпросите за Кирил и Методий, Климент и Наум, за Илинден, Гоце Делчев, както и въпросът за нашите граждани, които се чувстват българи. Друга част от въпросите ще бъдат проблем и за самите българи - фашистката окупация, въпросът за евреите от Македония, малцинствата. В същото време обаче ние ще постигнем разбирателство помежду си, открито и директно ще се изправим пред всички въпроси както исторически, така и емоционално. По този начин нищо няма да оставим на историците и ще изкараме тези въпроси от полицейско-историческите дула на двете страни. Поглеждайки напред, ще регулираме начина, по който искаме да гледаме назад в историята", казва още известният македонски политик.

Фръчковски поставя и въпроса за промяната на българската политика към Македония. "От какво сме шокирани? С цялото си поведение и политика ние изпращаме ясно послание, че не ценим подкрепата, а реагираме само на тоягата. Как изглеждаме в българските очи? Когато имаме декларация за добросъседски отношения от 1999 г. и не правим нищо за подписване на Договор и конкретни действия за добросъседски отношения. В същото време се подаваме на комплекса към Сърбия - разрешаваме им да празнуват тяхната битка при Зебеняк - изцяло сръбска, нямаща нищо общо с Македония. А след това сражение следва най-жестоката окупация на Македония. В същото време нашите владици подписват унизителен капитулиращ "Нишки договор" за църквата. Заедно с това на длъж и на шир в Македония действа долнопробната сръбска чалга", казва още той.

Според Любомир Фръчковски най-точната оценка за отношенията между България и Македония е думата "занемарени". Той подчертава, че през цялото време България е подкрепяла страната от признаването на независимостта й през 1991 г. София първа ни призна под конституционното име като независима държава. Желю Желев е политикът, който лобираше пред Борис Елцин. Отварянето на границите от страна на България по време на гръцкото ембарго 1992-94 г. бе ключово за просъществуването на Македония, подчертава той.

Фръчковски смята, че занемаряването на отношенията с България е продължило 20 г. "Икономическото сътрудничество е слабо. Българските фирми са на границата на дискриминацията в Македония, а инфраструктурните проекти са в пълен застой. Тотално заледени културни отношения, които на моменти минават във враждебност", казва още Фръчковски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com