Фюле: България не трябва да блокира Македония за ЕС

10168
Фюле: България не трябва да блокира Македония за ЕС

България е една от страните, която стана член на ЕС при последното разширяване, и чиито граждани чувстват предимствата от присъединяването. Нямам причина да се съмнявам, че българските власти биха искали да блокират разширяването и да възпрепятстват македонските граждани да получат същите привилегии. Това е заявил еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле в отговор на въпрос на български журналисти, на пресконференция след срещата с македонския президент Георге Иванов. Македонският държавен глава от своя страна е заявил, че ЕС е идея, която трябва да обединява.

„Достатъчно сме гледали назад. Вървим към ЕС, за да може заедно с България да приложим европейските стандарти, критерии и принципи. Да оставим историята на историците”, заявил Иванов.

Б.Димитров: Бих приел в музея "македонските" ръкописи, за да се види, че са български

Бих приел в музея изложба „Средновековни ръкописи от Македония”, за да се види, че са български. Това каза за „Фокус&...

"Утрински вестник" посочва, че посланията на Иванов, че няма да приеме доклад на ЕК, който не съдържа думата „македонски”, са били безпредметни, тъй като Фюле е употребил думите македонски граждани, македонска държава и македонци. Еврокомисарят, посочва вестникът, изпратил послания към три страни – към Македония да се съсредоточи върху същността; към Гърция, че вече нямат разбиране относн оспорването на въпросите, свързани с идентичността; и към България, която избра грешен момент да имитира гръцката политика.

„Дали българското псевдоотричане на думата „македонски” преля чашата не е ясно, но Брюксел реши да бъде категоричен, след като се намножиха кандидатите за блокиране на Македония, включително и някои в самата страна”, пише изданието. Фюле е отказал да отговори дали в следващия доклад на ЕК отново ще бъде пропусната думата „македонски”.

Редактор: Ая Косарова

Скопие продължава: Българската азбука е полумакедонска, полуруска!

Според публикации в Македония българската азбука била полумакедонска, полуруска. Това съобщиха от „Българския културен клуб&ldquo...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com