Георги Иванов няма да уважи албанската независимост

5711
Георги Иванов няма да уважи албанската независимост

Македонският президент Георги Иванов е отклонил поканата на своя албански колега Буяр Нишани да участва в празненствата по повод 100-годишнината от нейната независимост, предаде БГНЕС.

Причината за отказа са последните инциденти, които нагнетиха двустранните отношения.

Така в края на миналата седмица колата на македонския премиер Никола Груевски беше обстреляна с яйца по време на визитата му в Скопие. Те са били хвърлени от активисти на Гражданската партия на Албания.

През почивните дни се стигна до два инцидента между етнически албанци и македонци. В скопския квартал Чаир голяма група от младежи свали македонския национален флаг и го подпали. В тази община населението е предимно от етнически албанци. От вътрешното министерство потвърдиха за инцидента и уточниха, че е започнало разследване. Малко по-късно в същия квартал 30-на души пребиха няколко деца. От полицията отказаха да съобщят етническата принадлежност на пребитите деца.

Албания се освободи последна от османско владичество през 1912 г. в хода на Първата Балканска война /1912-1913/, която българи, гърци, сърби и черонгорци водеха срещу властта на султана. Границите на Албания бяха очертани от Великите сили по време на Лондонската конференция през 1913, но в тях не бяха включени Косово и Метохия, която се възприемаше по онова време за "изконна сръбска земя". Впоследствие това става основа за сръбско-албанския конфликт, който приключи с войната на НАТО срещу Сърбия от 1999 и обявяването на независимостта на Косово през 2008.

Редактор: Десислава Ушатова

Албанците се обединяват на Балканите чрез ЕС

Лидерите на Албания и Косово обещаха да постигнат единство на етническите албанци на Балканите по време на честването на стогодишнина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com