Гняв срещу възмутителен холандски сайт за осъждане "безобразията" на българите

16251
Гняв срещу възмутителен холандски сайт за осъждане "безобразията" на българите
Партията на свободата (ПС) на Вилдерс събра хиляди жалби на потребители за едва една седмица

Крайнодесният политик Герт Вилдерс наскоро създаде уебсайт, приканващ холандците да осъждат "безобразията" на поляци, румънци и българи в Холандия. София, Букурещ и Варшава очаквано реагираха с ярост, предаде БГНЕС.

Партията на свободата (ПС) на Вилдерс събра хиляди жалби на потребители за едва една седмица. Сайтът подканва холандците да докладват за безобразията, замърсяванията и проблемите на пазара на труда, свързани с европейските граждани от Полша, Румъния и България.

ПС е третото по големина политическо движение в Холандия, което е част от кабинета на премиера Марк Руте. То взе дейно участие в приемането на "споразумението за подкрепа" между него и трите коалиционни партии. По изчисления на приближени на Вилдерс, в Холандия понастоящем живеят между 200 и 350 хиляди души от трите бивши комунистически държави.

"Носят ли ви проблеми? Загубихте ли работата си заради поляк, българин, румънец или друг централно или източноевропеец? Бихме искали да го чуем от Вас", гласи въведението на скандалния уебсайт.

Партията на Вилдерс твърди, че се бори с отварянето на пазара на труда за поляци още от самото начало. Гражданите на Полша имат пълен достъп до пазара на работни места в Холандия, докато тези на по-новите членки – Румъния и България, ще получат това право от 1-ви януари 2014 г..

"Имате ли проблеми с граждани на ЕС? Партията на свободата разполага с платформа на уебсайта си, в която можете да докладвате тревогите си. Ще четем жалбите Ви и ще предаваме резултатите от тях на министъра по социалните въпроси и заетостта", се казва още в сайта, чието създаване разбуни духовете в Полша, Румъния и България.

В отговор говорителят на полското посолство съобщи, че представата на Вилдерс за поляците е обидна, защото те не "замърсяват холандския пазар на труда". Мисията на Варшава подаде жалба, но холандският омбудсман обяви, че не възнамерява да я разглежда, защото действията на политическите партии не са негова компетенция, отбелязва в коментара си "Юрактив".

Външното министерство в Букурещ помоли посолството си в Хага да изрази силно недоволство и несъгласие и да поиска от властите да вземат необходимите мерки "с оглед дискриминационния характер, нарушаващ европейските ценности".

Весела Чернева – говорителка на българското МВнР, подчерта, че страната й не може да приеме факта, че една от държавите основателки на ЕС толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия. Всичко това е в противовес на Хартата за основните права на ЕС, категорична бе тя. Чернева, освен това помоли холандският кабинет да се разграничи от инициативата на партията и да вземе "необходимите мерки".

Припомняме, че Холандия е единствената членка на ЕС, еврозоната и Шенген, която продължава да блокира присъединяването на Румъния и България към безвизовото пространство. По-рано позицията й подкрепяше и Финландия, но в края на миналата година Хелзинки отстъпи и призна, че двете страни покриват изискванията за членство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com