Гонения в Египет

15716
Гонения в Египет

Две години след като хиляди протестиращи египтяни рискуваха живота си, за да свалят диктатора Хосни Мубарак, контролираното от военните правителство в Кайро разширява репресивната система, която може в крайна сметка да се окаже по-лоша от онази, която бе изградена и управлявана от Мубарак.

В четвъртък, когато по-голямата част от света се занимаваше със Сирия, египетските генерали и назначените от тях цивилни управници удължиха извънредното положение в страната с още два месеца. А след като преди 60 дни отстраниха първия свободно избран президент Мохамед Мурси и се опитаха да смажат неговото движение „Мюсюлмански братя”, силите за сигурност започнаха да преследват и други инакомислещи, отправяйки страховитото послание, че нито един египетски гражданин няма да е в безопасност, ако посмее да противоречи на властта.

Не това бе страната, която повечето египтяни си представяха по време на революцията през 2011 година, когато се устремиха към демокрацията и свободата и издигнаха искания за работа и образование. Репресиите и нетърпимостта ще задълбочат нестабилността и ще отнемат възможността на Египет да възроди икономиката си и да има конструктивна роля в региона.

В продължение на няколко десетилетия законът за извънредното положение, който датира от 50-те години на 20 век и отнема правото на процес и ограничителни мерки за полицейските злоупотреби, бе омразен символ на ексцесиите на Мубарак. Въпреки че на хартия законът си остана в сила, извънредното положение бе отменено след отстраняването на Мубарак. Военните лидери в Египет обаче го върнаха през миналия месец и го удължиха до ноември, като се позоваха на проблемите със сигурността, които се влошиха след свалянето на Мурси.

Също толкова обезпокоително бе, че правителството пренасочи вниманието си от „Мюсюлмански братя” и останалите ислямистки групи и предприе гонения срещу либерали, леви активисти и журналисти. В сряда групата „6 април”, която бе приветствана от международната общност за ролята си в движението, свалило Мубарак, заяви, че без да има заповед за обиск, полицията е извършила операции срещу неин местен офис и е задържала за няколко часа нейни членове.

Същия ден пред военен съд правителството повдигна обвинения срещу Ахмед Абу Дераа – журналист, който отразяваше събитията в Северен Синай, където военните се опитват да се справят с нарастващото насилие, извършвано от крайните ислямисти. Египетските лидери се опитват да забранят и медийното отразяване на събитията в региона. Репортажите на Абу Дераа противоречаха на твърденията на армията относно операциите на Синайския полуостров.

По всичко личи, че с това не идва краят на драконовите мерки, тъй като армията се стреми да ограничи новинарските медии, да манипулира съдилищата, да злоупотребява със службите за сигурност и да ограничи групите на гражданското общество. Ако прекрати цялостната дейност на „Мюсюлмански братя”, както много хора очакват, тогава армията ще стигне по-далече дори от режима на Мубарак. Процесът по преразглеждане на конституцията, който бе предприет от правителството, изглежда толкова погрешен, колкото и този, извършен по време на управлението на Мурси. Най-вероятно много египтяни ще приемат крайния резултат за нелегитимен.

Всичко това се случва в допълнение към силовото разгромяване на мирни демонстрации, при което загинаха над 1000 души. Американската администрация тихомълком прекрати помощта си за египетското правителство и отмени военните учения, но съвсем скоро ще трябва да вземе решение дали да преведе нова финансова помощ на египетската армия. Предвид постоянството на правителството в репресиите срещу египетския народ и саморазрушителния курс на страната обаче, тези пари не трябва да бъдат отпускани.

Ню Йорк Таймс

Подновиха процеса срещу Хосни Мубарак

Съд в Египет възобнови процеса срещу сваления от власт египетски диктатор Хосни Мубарак, съобщава „Фокус”. Мубарак бе обвин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com