Груевски: Натискът за решаване на спора за името е върху Македония

7644
Груевски: Натискът за решаване на спора за името е върху Македония

Натискът на международната общност за решаване на спора за името с Гърция вече е под друга форма и се манифестира чрез различни негативни доклади за Македония, което същевременно е и алиби за липсата на интеграция на Македония в ЕС и НАТО. Натискът е основно върху Македония. Това заяви в интервю за македонския вестник „Дневник” премиерът на Македония Никола Груевски.

„Всъщност това е алиби за тяхното безсилие и в интерес на великите сили е да решат тази несправедливост. Трябва да бъде намерен виновник за това”, заяви Груевски.

Честваме с македонците 110 години от Илинденското въстание

С над 20 основни събития и много съпътстващи ще бъдат отбелязани до края на годината 120-годишнината от учредяването на БМОРК и 110-год...

Европа ни изпраща послания, че ще извади албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) от управлението, ако не отстъпим по отношение на спора за името, допълни Никола Гуевски.

„Изпращат ни послания, че могат да извадят ДСИ от управляващата коалиция във всеки момент и с това да падне правителството”, заяви Груевски. Той още каза, че е подготвен за подобен сценарий.

По-рано този месец Груевски заяви, че Македония и ВМРО-ДПМНЕ като управляваща партия остават отворени и ангажирани в изпълняването на стратегическите цели – членство в ЕС и НАТО, а пречката, която стои на този път, "двойно повече ни мотивира да продължим в изпълняването на тези цели".

Според Груевски Гърция се опитва да скрие под килима спора за името. Въпреки че Македония през последните две години е получила положителни доклади от ЕК и препоръки за започване на преговори, все още има статукво по пътя към ЕС. Груевски призова за обединяване на националните интереси за идентичността.

Известни личности подкрепят преговорите за еврочленство на Македония

Десетки известни български учени, политици и общественици подписаха призив за подкрепа на започването на преговори за членство на Реп...

„Нашият съсед очевидно избягва преговори за откритият въпрос, който ни възпрепятства, а от друга страна ЕС, чрез обективното присъствие на тях като страна-членки, но и с помощ на фактори в Македония, които им дават аргументи, все повече е пасивен и заради собственото си безсилие да се справи с този проблем”, заявил Груевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com