Гугъл трябва да докладва тайно на ФБР

9631
Гугъл трябва да докладва тайно на ФБР

Съдът в Сан Франциско отказа да удовлетвори молбата на компанията Гугъл /Google/, която оспорваше 19 искания на ФБР за разкриване на данни на ползватели, предаде БГНЕС.

Съобщението е на мрежовото издание CNET. Според решението ФБР има право да изпраща на телекомуникационните компании искания, без да чака решение на съда, ако конфиденциалните данни могат да имат значение в хода на разследването на дела, свързани с държавната сигурност на САЩ. Дори разгласяването на факта на получаване на такова искане от ФБР е нарушение, затова изслушванията в съда се проведоха при закрити врати. Показания на заседанието, което се е провело на 10 май, са давали и двама висши служители на ФБР.

При прочитането на решението съдийката е дала да се разбере, че ако Гугъл формулира конкретни аргументи по всяко от 19-те искания на ФБР, то делото може да бъде разгледано повторно

При това тя не дала решение по две искания на ФБР и е поискала от правителството подробна информация за тях.

От 2003 до 2006 година ФБР е разпратило почти 192,5 хиляди писма с искане за разкриване на лични данни на ползватели и в 97 процента от случаите това е трябвало да остане тайна, напомня Лента ру.

През март представител на ФБР съобщи, че главен приоритет на агенцията през 2013 година ще бъде наблюдение на най-големите интернет компании. Специалистът тогава се оплака, че на американските спецслужби не достига правна основа за ефективно следене на съобщенията и пощата на кроящите зли планове ползватели на световната мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com