Гърция анулира проимигрантския закон за гражданството

12337
Гърция анулира проимигрантския закон за гражданството

Гласуваният през 2010 г. закон за гръцкото гражданство, който бе приет с въодушевление от имигрантите, левите и либералните политически сили и различни правозащитни организации, бе обявен за противоконституционен от Върховния административен съд, предаде GrReporter.

В резултат на окончателното решение на пленума на висшата съдебна институция се очаква да бъдат анулирани всички процедури по предоставянето на гръцко гражданство от влизането на закона в сила през 2010 до днес. С него се предоставяше правото на гръцко гражданство на децата на имигранти, които са родени в Гърция или са учили в гръцко училище в продължение на шест години. Паралелно с това вероятно ще бъдат преразгледани резултатите от местните избори в общините, където гласуваха имигранти от страни извън Европейския съюз, пак по силата на същия закон.

В аргументацията на решението си висшите магистрати са посочили, че постановленията на закона противоречат на Конституцията, понеже регламентираните в тях предпоставки за придобиване на гръцко гражданство са формални и недостатъчни. Те са свързани с времето на пребиваване в Гърция на кандидата или неговото семейство, обучението в гръцко училище за определен период от време и чисто криминално досие.

Според Висшия административен съд най-същественият пропуск в закона е, че в него не се предвижда процедура за доказването на връзката на кандидата с гръцката нация.

Освен това, допълват магистратите, Конституцията предоставя правото да гласуват и да бъдат кандидати в изборите само на гръцките граждани. Следователно, не е възможно то да бъде предоставено и на хора, които нямат гръцко гражданство, без да бъде направена съответна поправка в Конституцията.

Преди няколко седмици и в очакване на решението на Върховния административен съд Гръцкият съюз за правата на човека стартираха кампания в подкрепа на придобиването на гръцко гражданство от страна на децата на имигранти, които живеят в страната.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com