Гърция напуска еврозоната?

14200
Гърция напуска еврозоната?
Южната ни съседка иска 130 милиарда евро от Европейския съюз

Гърция може да напусне еврозоната, ако не подпише ново кредитно споразумение с Европейския съюз. Това е заявил официалният представител на Атина в Брюксел Пантелис Капсис, съобщи агенция агенция РИА Новости. “Кредитното споразумение трябва да бъде подписано, в противен ще се окажем извън европейските пазари и еврозоната”, заявява Капсис.
Гърция води преговори за реализацията на ново 130-милиардно кредитно споразумение с Евросъюза, което предполага частично опростяване на гръцкия външен дълг, рекапитализация на местните банки и по-нататъшно финансиране на бюджетния дефицит на страната в замяна на сурови рестриктивни мерки в икономиката.

Според думите на представителя на гръцкото правителство следващите няколко месеца ще бъдат критични за оставането на страната в европейския валутен съюз.

Въпросът за излизането на Гърция от еврозоната бе туширан временно през ноември, когато под натиска на партньорите от Европейския съюз подаде оставка министър-председателят Георгиос Папандреу.

Сега темата е отново на дневен ред, тъй като с началото на 2012 година се засилиха очакванията за занижен бюджетен дефицит, който ще доведе до нови крайни мерки в икономиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com