Гърция не иска Брюксел да се намесва в спора за името

3277
Гърция не иска Брюксел да се намесва в спора за името

Гърция официално се въздържа от официален коментар за доклада на ЕК за напредъка на Македония със забележката, че не всички решения се взимат от Комисията, а от съвета на ЕС, пише днес македонският ”Утрински весник”.

Изданието посочва, че задкулисно се коментирало, че гръцкото МВнР не било доволно от факта, че ЕК се намесва в спора за името.

Меркел: Има "промяна на мисленето" в Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е видяла промяна в подхода на Гърция към реформите и похвали болезнените усилия от страна н...

Според гръцкия вестник „То Вима” Атина не трябва да е загрижена за връщането на определението „македонски” в доклада, а за споменаването на решението на Международния съд в Хага. Според гръцкото издание правителството трябва да се съсредоточи върху предложението Македония да започне преговори за членство в ЕС, а след това да решава спора за името с Гърция.

Властите в Атина се страхуват от натиск за намиране на решение на спора за името, пише от своя страна македонският вестник ”Вечер”, като също се позовава на „То Вима”. Според гръцкото изданието натиск за решаване на спора за името може да има не само от САЩ, където имало определено задвижване по този въпрос, а и от ЕС.

Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос бил информиран за това и за да демонстриря конструктивност, изпратил меморандума за разбирателство до македонския си колега Никола Попоски. 

Според „То Вима” решението на съда в Хага е започнало да се коментира все по-често в международните кръгове, особено в Германия, където международното право се зачита стриктно. Вестникът изтъква, че не е изключено Гърция да се откаже от Временното споразумение в случай, че Македония останела безкомпромисна, въпреки усилията на Атина преговорите да се изведат от задънена улица.

Гърция може да напусне еврозоната до април 2013 г.?

Гърция може да напусне еврозоната през следващите шест месеца. Това заяви министърът на финансите на Швеция Андерс Борг по време на к...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com