Гърция пред неконтролиран банкрут

6892
Гърция пред неконтролиран банкрут
Франция и Германия предупредиха страната, че няма да й отпуснат поредния транш от финансовата помощ

Гръцкият премиер Лукас Пападимос се бори на няколко фронта едновременно, за да спаси страната си от най-лошото, пише „Берлинер цайтунг”. На фона на опозицията от профсъюзите той трябва да наложи амбициозен реформен пакет, за да получи 130 милиарда eвро спасителни финансови средства от ЕС и МВФ.

Въпреки силната рецесия, МВФ вече мисли за дори по-сурови условия за отпускане на финансирането. Частните кредитори същевременно все още не са склонни да направят нужното от своя страна и да отпишат част от гръцкия дълг. Времето за Пападимос изтича. Правителствени облигации на стойност 14,5 милиарда евро изтичат на 20 март. Без извънредни заеми страната е заплашена от неконтролиран национален банкрут.

Съдбата на Гърция за изход от кризата се решава до 60 дни

Съдбата на Гърция за изход от кризата се решава до 60 дни, тъй като в рамките на този срок се очаква - до средата на март - да бъде при...

През 2011 г. икономическият растеж се е свил над 5,5 % и ще остане с тенденция за понижение. В производствения сектор в бизнеса отрасъла има тенденции за спад от 28 месеца. Безработицата същевременно се увеличава трето поредно тримесечие до 17,7 %.

МВФ обаче не изпитва удовлетворение от изпълнението на структурните реформи. До края на 2015 г. 150 хиляди места ще бъдат съкратени в големия държавен апарат. Според главния преговарящ на МВФ, ЕС и ЕЦБ Атина трябва да престъпи някои табута. Това може да означава затварянето на държавни компании и свързаната с тях излишна работна ръка.

В същото време Германия и Франция увеличиха натиска над Гърция да намери решение на своята дългова криза, предупреждавайки, че на страната ще бъде отказан жизнено необходимата помощ от 130 млрд. евро, освен ако не успее да постигне споразумение с притежателите на гръцки държавни облигации, пише вестник “Гардиън”.

На пресконференция след срещата й с френския президент Никола Саркози Ангела Меркел заяви: „Ние трябва да видим напредък по доброволното преструктуриране на гръцкия дълг”. „От нашата гледна точка, по втория пакет помощи за Гърция, включително преструктурирането, трябва да са действа бързо. В противен случай няма да е възможно да бъде изплатен следващият транш за Гърция”, допълни тя.

В Гърция погнаха данъчните със скъпи вили и офшорки

Новосъздадената в Гърция финансова прокуратура погва данъчни служители, за които има данни, че притежават скъпи вили, луксозни хотели и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com