"Хизбула" отговаря на България на 16 февруари

8738
"Хизбула" отговаря на България на 16 февруари

„Хизбула” ще направи официално изявление във връзка с обвиненията, че двама членове на военното й крило са отговорни за бомбения атентат в България на 16 февруари, съобщи информационното издание „Ал Монитор” , позовавайки се на кръгове, близки до партийната организация на шиитското движение.

Според приближени до „Хизбула” групировката категорично отрича да е замесена в атаката в Бургас на 18 юли 2012 година. Те посочват, че ако има още какво да бъде казано по въпроса, то това ще бъде направено от лидера на „Хизбула” Хасан Насрала на 16 февруари.

ЕС може и да не признае "Хизбула" за терористична организация

Високопоставен представител на ЕС отрече, че има сигурно решение за това „Хизбула” да бъде обявена за терористична организа...

Според източниците „Хизбула” разглежда българското обвинение от две страни. Смята се, че обвинението е свързано с очакваната нова фаза в Сирия и е част от „глобална война”, водена от Вашингтон и Израел срещу „Хизбула”. Втората интерпретация е свързана с дългогодишната разузнавателна война между „Хизбула” и Вашингтон.

В събота Насрала ще произнесе реч в Бейрут по повод на годишнините от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение - шейх Рагеб Харб, Саид Абас ал Мусауи и Имад Мугния.

Първият бе убит от Израел в село Йебчит в южен Ливан на 16 февруари 1984 г., докато израелската армия окупираше района. Вторият е бивш генерален секретар на Хизбула, чийто живот бе отнет при израелско въздушно нападение на същия ден и място. Мугния загина в Дамаск при силна експлозия на 13 февруари 2008 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com