"Хизбула": Решението на ЕС е агресивно и несправедливо

5863
"Хизбула": Решението на ЕС е агресивно и несправедливо

Ливанската шиитска партия "Хизбула" определи като "агресивно" и "несправедливо" решението на ЕС да впише въоръженото й крило в своя списък на терористичните организации, предаде Франс прес.

Шиитската партия също така смята, че това решение ще навлече "загуби и разочарования" на европейците.

Санкциите срещу "Хизбула" ще бъдат юридически оформени в близките дни

Санкциите на Европейския съюз по отношение на ливанското шиитско движение „Хизбула” ще бъдат юридически оформени в близките...

"Хизбула" отхвърля категорично решението на ЕС и вижда в него "агресивно" и "несправедливо" решение, което не се основава на никакво оправдание, на никакво доказателство, заявява партията в комюнике.

"Хизбула" смята, че ЕС се е огънал под американско-ционисткия натиск и диктата на Белия дом, което е опасна тенденция. Това решение е написано от американска ръка и с израелско мастило, а от Европа се искало само да постави печата си.

Пред това телевизията на "Хизбула" "Ал Манар" обвини Великобритания, че стои начело на кампанията срещу нея, информира БНР.

Говорителят на израелското външно министерство Илана Щайн пък определи като "важна първа стъпка" вчерашното решение на ЕС да постави военното крило на организацията "Хизбула" в списъка на терористичните организации. Илана Щайн изрази увереност, че ще има и следващи действия.

САЩ приветства "силното послание" отправено към Хизбула от ЕС

Американският държавен секретар Джон Кери приветства "силното послание", отправено днес от Европейския съюз с решението да включи военн...

„Много беше важно да се посочи с пръст „Хизбула", макар и само нейното военно крило, като терористична организация. Имаше много доказателства през изминалите години и затова ЕС стигна до това важно решение. Първо, бихме искали ЕС да предприеме стъпки срещу "Хизбула" като терористична организация и да се опита да разбие нейната въоръжена мрежа. Тези оръжия заплашват хиляди и от двете страни на границата с Ливан. Освен това тя е и част от войната в Сирия и заплашва хиляди сирийски цивилни граждани.

Второто, което смятаме, че трябва да се направи, е да се проследят финансовите потоци. Трябва да се засилят санкциите срещу "Хизбула" и това сега е по-лесно, след като част от нея е обявена за терористична организация. Трябва да се предприемат икономически мерки, за да се спрат паричните притоци към нея. Така организацията няма да има такава мощ и няма да може да върши толкова зло", заяви тя.

Опирайки се на многото доказателства, че „Хизбула" е терористична организация, Илана Щайн не смята, че Брюксел ще отмени решението си след шест месеца, каквато възможност съществува, дори напротив - изрази надежда, че ще се предприемат още по-екстремни мерки към нея, тоест, че цялата организация ще влезе в терористичния списък. „Това е една организация, няма реално разделение между различните крила. Те виждат себе си като единна организация и ние смятаме, че трябва да бъдат третирани като такава. „Хизбула" трябва да бъде напълно изолирана", категорична е Щайн пред БНР.

Още вчера, непосредствено след решението на Европейския съюз да включи "Хизбула" в списъка на терористичните организации, президентът на Израел Шимон Перес отправи специални поздравления на ръководителите на ЕС и лично на президента Херман Ван Ромпой. Перес подчертава че Израелската държава оценява значението на тази важна стъпка и добавя, че става въпрос за решителна и разумна стъпка, която е предназначена да предотврати разрастването на терора, който не се ограничава само на територията на Близкия изток, но нанася вреди по всички части на света, включително на територията на Европа. Както това за съжаление се случи при атентата в Бургас, както и при други опити да се наранят невинни граждани в различни централни градове на Европа. Подкрепата си за решението на Европейския съюз изрази в свое изказване и министърът на правосъдието на Израел Ципи Ливни.

Младенов: Решението на ЕС за "Хизбула" е правилно

Решението външните министри на страните от ЕС да включат военното крило на ливанското движение „Хизбулла” в европейския спи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com