Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искат референдум за създаване на Албанска федерация

09 януари 2013, 11:50 часа • 10948 прочитания

Лидерът на албанската партия „Червено-черен алианс” Крешник Спахиу внесе официално искане в Избирателната комисия на Албания за организиране на референдум за национално обединяване чрез формиране на Албанска федерация, предаде агенция Макфакс.

Според искането на партията на Спахиу във федерацията биха влезли Албания и Косово. Спахиу е изтъкнал, че внасянето на искането означава официално започване на инициатива за организиране на референдум.

„Отбелязвахме сто години от независимостта, но сега изтъкваме, че това бяха сто години на разкъсване на Албания”, заявил Спахиу.

Информационна агенция МИА изтъква, че в подкрепа на тази инициатива вече са събрани необходимите 50 000 подписа. Припомняме, че за пръв път тази идея бе обявена на 28 ноември миналата 2012 г. на граничния КПП Морина.

Според Спахиу "Албания трябва да стане член на ЕС като албанска федерация, съставена от две части".

"Албанската федерация с две единици създава възможност албанците да влязат в ЕС като албанска федерация. Обединението ще се случи преди членството в ЕС. Това е едно задължение, което трябваше да има албанската политическа класа, за да потвърди, че не е заложник на антиалбанските държави", изтъкна Спахиу.

Политически анализатори отбелязват, че алиансът "Червено-черни" е идейно близък до косовското националистическо движение "Самоопределение".

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес