Италия: Ментета с "гарантирана автентичност"

8535
Италия: Ментета с "гарантирана автентичност"

Спагети, зехтин, вино и... мафия: Това са съставките на един съвременен италиански трилър, при това с "гарантиран произход". Славата на "Made in Italy" напоследък бе поразклатена от новото съвършенство на агромафията.

В деликатесната италианска шунка Бресаола телешкото месо идвало от Уругвай. Гарантирано "италианският" зехтин пък е с причудливи примеси, а любимата на мнозина моцарела съдържа растежни хормони. От всичко това милиарди печели "Агромафията".

Списъкът с храни-ментета е дълъг, както показват потребителски изследвания и внезапни проверки, извършвани от властите в страната на кулинарните специалитети - Италия. Типичните уж италиански спагети се правят къде ли не по света, само не и в самата Италия, защото биха били толкова скъпи, че едва ли ще са продаваеми. Хрупкави сладкиши пък се оказват примесени със смазочно масло, а почти непрекъснатите "винени" скандали дават повод за сензационни заглавия.

Агромафията "Made in Italy"

"Това е удар по имиджа на: "Made in Italy" за целия хранителен бранш в страната", писа реномираният "Кориере дела сера" в репортаж за криминалните машинации. "Trufa DOC" - т.е. измамата с гарантиран автентичен произход - явно е в действие щом като една трета от предлаганите като "италиански" продукти се произвеждат благодарение на  съставки, които са внос от други Средизмноморски страни.

В последно време нашумяха всякакви случаи: след заразената с бактерии Синя моцарела, се заговори за иначе високо ценения студено пресован зехтин от Италия: Екстра Върджин. Твърди, се, че този продукт притежава дори лечебни свойства. В този случай, едно разследване на вестник "Ла Република" установи, че съвсем евтино олио от Тунис, Гърция, Испания или Мароко бива смесвано в Италия със зехтин местно производство и пласирано на пазара с фалшив етикет.

Картел от измамници  

"В джобовете на десетина фирми, които са създали специален картел, капят годишно най-малко по пет милиарда евро, докато на нашите трапези каца шашмата" - резюмира вестникът. Италианският аграрен съюз "Coldiretti" преценява годишния оборот на "Агромафията" на минимум 12,5 милиарда евро. Това обаче е само една нищожна част от онези близо 220 милиарда евро, които, според преценката на икономическия институт "Euripides" попадат в ръцете на "Мафия АД" - както наричат организираната престъпност в Италия.

Мафиотски организации като Камората, Ндрангета и Коза Ностра укрепват своята позиция на голям "финансов холдинг". А хранителните продукти "Made in Italy", които са ценени в цял свят, са поле за изява на мафиотски структури, които пускат все по-дълбоки корени не само в нелегалния, но и в "нормалния" бизнес.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com