Италия забрани електронните разплащания във Ватикана

11898
Италия забрани електронните разплащания във Ватикана

Италия блокира използването на дебитни и кредитни карти на територията на Ватикана. Причината е, че Ватикана не е одобрила нормите на ЕС за борба с прането на пари, предаде „Ройтерс”.

От Италианската централна банка обясниха, че забраната се налага и заради това, че Ватикана няма законодателство за банките и за финансовия сектор като цяло.

Ватикана подкрепя Монти

Ватикана изрази подкрепата си за Марио Монти като потенциален нов премиер на Италия и се разграничава от затъналия в безброй скандали...

Приходите от пощенски марки и сувенири са основно перо в бюджета на Ватикана. Забраната за ползване на електронни разплащания удря сериозно по църковния бюджет. През 2011 година приходите на Ватикана бяха от 91,3 млн. долара, дефицитът на минидържавата стигна най-високата си стойност от десет години насам.

Проблемът с прозрачността на банковите услуги във Ватикана датира доста отдавна. През 1982 година в Лондон беше открит обесен Роберто Калви – банкер от минидържавата, известен с прякора „Божия банкер”. През миналата година една от неправителствените организации към Съвета на Европа изготви доклад към Ватикана, препоръчващ подобряване на прозрачността на финансовите услуги.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com