Израел вероятно няма да предприеме ответни действия срещу Хизбула

3834
Израел вероятно няма да предприеме ответни действия срещу Хизбула

Израел вероятно няма да предприеме ответни действия след доклада на България, посочващ Хизбула за отговорна за атентата в Бургас през юли миналата година, при който загинаха петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса, съобщава израелският в. "Таймс ъв Израел", предаде БГНЕС.

Израел прие със задоволство вчера българския доклад, уличаващ Хизбула в участие в атентата, сигнализирайки, че ще използва заключенията от него, за да се съсредоточи върху дипломатическа битка, а не към военен отговор срещу ливанската терористична групировка, отбелязва изданието.

Вместо да намекне за ответен отговор, Нетаняху посочи, че ще увеличи усилията за оказване на натиск върху ЕС да обяви Хизбула за терористична групировка. "Надяваме се европейците да са си взели необходимите поуки от това за истинския характер на Хизбула", посочи той. Аналитици казват, че не очакват Израел да предприеме ответни действия срещу Хизбула.

"Когато Израел предприема действия, те целят да предотвратят заплаха за сигурността, да предотвратят конкретна атака, а не за да наказват", заяви израелският експерт по контратероризъм Боаз Ганор.

Израелски официален представител заяви, че Израел смята да продължи да споделя разузнавателна информация за Хизбула с европейските си съюзници, както правеше в миналото. Той обаче допълни, че след доклада страната ще окаже натиск върху ЕС да накаже по-строго Хизбула. Представителят пожела да остане анонимен, защото не му е разрешено да обсъжда разследването на българските власти с журналисти.

Ефраим Инбар, директор на Центъра за стратегически изследвания Бегин-Садат в израелския университет Бар-Илан, посочи, че българският доклад може да принуди ЕС да предприеме действия. "Официално българско разследване, на страна, която е член на ЕС, ще направи трудно за европейците да не включат Хизбула в черния си списък", посочи той.

Редактор: Десислава Ушатова

"Хизбула" отрича участието си в Бургаския атентат

Ливанската групировка "Хизбула" отхвърли твърденията, че е свързана с атентата в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com