Янукович и Путин не се споразумяха за цената на газа

4898
Янукович и Путин не се споразумяха за цената на газа

Украинският президент Виктор Янукович не успя да получи намаление на цената на руския газ за страната си по време на среща в Ялта с руския му колега Владимир Путин, предаде БГНЕС.

"Има въпроси, по които не намерихме съгласие засега", заяви Путин на съвместната пресконференция с украинския президент след преговорите. Той ловко избегна въпроса за условията, при които Русия би приела да намали газовата си тарифа за Киев, като подчерта, че съществуващите контракти остават в сила. Цената на газа за Украйна е сравнима с тази за други европейски страни, увери още Путин. През 2010 г. Киев вече получи намаление, което му позволи да спести от тогава 8 млрд. долара, изтъкна той.

Двамата държавници, които се срещнаха в двореца Ливадия, бивша резиденция на руските царе, в която през 1945 г. се проведе известната конференция, събрала Рузвелт, Чърчил и Сталин, все пак обявиха, че ще продължат неофициалните си разговори по-късно вечерта.

През 2010 г., едва поел президентския пост, Виктор Янукович получи от Москва намаление с 30% на цената на газа в замяна на удължаването с 25 години на споразумението за акостирането на руския Черноморски флот в Севастопол, предизвикало острите протести на украинската опозиция, която определи този акт като върховно предателство.

Украинското правителство продължава да смята, че цената на руския газ е твърде висока, дори след направените отстъпки, и от месеци се опитва да убеди Русия да я намали още.

В замяна Москва поиска Украйна да й отстъпи контрола върху газопроводната си мрежа, или да се откаже от Европейския съюз и да се присъедини към митническия съюз Русия-Казахстан-Беларус, но украинците отказаха.

Редактор: Яна Баярова

Продължават протестите в Киев срещу закона за езика

Трети ден продължава акцията в подкрепа на украинския език пред Националния център за делово и културно сътрудничество „Украински...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com