Япония прави Съвет за национална сигурност

5489
Япония прави Съвет за национална сигурност

Правителстгвото на Шиндзо Абе одобри създаването на съвет за национална сигурност, с което да бъде постигнато централизираното събиране на информация по деликатни за страната въпроси и ускорено взимането на решения, предаде Ройтерс.

Според коментатори в Токио по този начин премиерът иска да засили контрола си върху външната политика заради севернокорейската ракетна заплаха и изострените териториални спорове с Китай. Токио също така не можа да реагира адекватно по време на кризата с чуждестранни заложници в газов комплекс в Алжир в началото на годината, при която загинаха 10 японци."Създадохме структура, която да позволява на страната ни да наблюдаваме в детайли и всеобхватно въпросите, свързани с националната сигурност", заяви пред медиите главният секретар на министерския съвет Йошихиде Суга.

Проектозаконите, които ще регламентират дейността на новата структура, ще бъдат внесени в парламента до края на сегашната му сесия, която приключва на 26 юни и вероятно ще бъдат гласувани на извънредна сесия през есента. Документи с подобно съдържание бяха внесени в парламента преди 6 г. по време на първия премиерски мандат на Абе, но бяха отхвърлени след оставката му.

Като замисъл в на редовни заседания на СНС премиерът, министрите на външните работи и отбраната и главният секретар на министерския съвет ще очертават стратегията на страната, а съответни министри ще участват при кризисни ситуации. От министрите ще се изисква спешно осигуряване на информация, която да помага на СНС да играе ръководна роля при определяне политиката на сигурност и решаване на спешни за страната проблеми. Сегашният съвет за национална сигурност от девет министри е критикуван като твърде тромав, а ключови министерства като тези на външните работи и отбраната – като прекалено бавни в осигуряването на жизнено важна информация.

Проф. Коичи Оизуми от университета Аомори Чуо Гакуин коментира, че създаването на СНС е стъпка в правилна посока, но напомня, че за да действа пълноценно новата институция ще е необходимо създаването на апарат от експерти в разузнаването, което изисква време и пари.

 

Американски изтребител се разби край Япония

Изтребител F-15 от Военно-въздушните сили на САЩ падна в океана край японската префектура Окинава, съобщава АФП.По данни на японската б...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com