Ясер Арафат бил отровен с полоний

6406
Ясер Арафат бил отровен с полоний

Ясер Арафат, който почина през 2004 г., е бил отровен с радиоактивното вещество полоний, сочат заключенията на анализи, извършени в швейцарска лаборатория и цитирани в документален филм, излъчен днес от "Ал-Джазира", предаде БГНЕС.

Направените анализи са на биологични проби, взети от личните вещи на палестинския ръководител, които били предадени на вдовицата му Суха от военната болница в Перси, южно от Париж, където Арафат почина. Това съобщава Франсоа Бошю, директор на Института за радиофизика в Лозана.

"Заключението е, че открихме значително ниво на полоний в пробите", допълва той в документалния филм, плод на деветмесечно разследване, съобщава "Ал-Джазира". Полоният е веществото, с което беше отровен и бившият руски шпионин Александър Литвиненко. Той почина в Лондон през 2006 г.

Ясер Арафат се разболя в своята щаб-квартира в Рамала, Западния бряг, където се намираше под обсада от израелската армия. Той почина на 11 ноември 2004 г. в Перси. Смъртта му остана загадка. 50-тината лекари, които се грижеха за него, не уточниха причината за бързото влошаване на здравето му. Палестинците обвиниха израелски агенти, че са го отровили.

За да се потвърди тезата за смърт, предизвикана от отравяне с полоний, е необходимо да се изровят останките на Ясер Арафат и да се анализират, заявил Бошю на Суха Арафат. "Ако тя наистина иска да узнае какво се е случило със съпруга й, ще ни е необходима проба. Ексхумирането на г-н Арафат ще ни предостави проба, в която, ако е бил отровен, вероятно ще има много голяма концентрация на полоний", счита той.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com