Как китайските смартфони застрашиха националната сигурност на САЩ

10079
Как китайските смартфони застрашиха националната сигурност на САЩ

В условията на най-продължителната глобална икономическа криза след Голямата депресия и броени дни преди кулминацията на политическия цикъл отвъд океана, икономическите отношения с Китай отново се превърнаха в един от гвоздеите на надпреварата за Белия дом. Президентът демократ Барак Обама и опонентът му от Републиканската партия Мит Ромни са под засилен натиск да обърнат внимание на порочните практики на Пекин като валутната политика – знаем за занижения курс на юана – и държавните субсидии, които дават възможност на китайските компании за нелоялна конкуренция с широко приложение на дъмпинга.

И двамата кандидати вече обещаха в следващите четири години да притиснат Китай по тези и други въпроси. Така на топа на устата напоследък бяха поставени китайските инвестиции в Америка – от телекомуникациите до възобновяемите енергийни източници. Във Вашингтон се съмняват, че те представляват заплаха за сигурността на САЩ заради връзките на китайските фирми с институциите и службите на Китайската народна република. Някои анализатори обаче смятат, че не те са главният проблем, а че фокусът трябва да бъде насочен към американските инвестиции в Китай, които са заплаха за икономическата сигурност на обикновения американец, след като стотици хиляди работни места бяха изнесени от страната през годините, когато Китай се превърна във „фабриката на света”.

Китай влага милиарди в превръщането на въглища в газ

Китай ще изхарчи 14 милиарда долара за пилотния проект по преработването на въглищата в газ, предаде КРОСС. Както съобщава Ройтерс, по...

Замесени в поредния епизод на разгръщащата се офанзива срещу азиатците се оказаха китайските компании Huawei и ZTE, водещи производители на телекомуникационно оборудване в света. В Конгреса решиха, че те представляват реална заплаха за националната сигурност на САЩ, след като специална парламентарна комисия разследва двете фирми и отправи предупреждение в този смисъл към управляващите във Вашингтон. Конгресмените препоръчват на двете компании да се забрани да купуват американски фирми и да се сливат с местни бизнеси. Предупреждението се съдържа в доклад на комисията, публикуван в понеделник. Според авторите му Huawei и ZTE не са успели да опровергаят опасенията по отношение на техните връзки с китайското правителство и армия.

Виновни до доказване на противното   

Въпреки че високопоставени техни представители дойдоха „на крак” в Конгреса, за да отговорят на опасенията на американските законодатели, а двете компании отрекоха многократно обвиненията, съмненията в Конгреса явно остават, а доказателствата не изглеждат убедителни за държавните мъже на Капитолия.

Китай разполага със средствата, възможностите и има мотива да използва телекомуникационните фирми за злонамерени цели, се казва в доклада на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите. Позовавайки се на класифицирана и свободна информация, конгресмените констатират, че на Huawei и ZTE не може да се има доверие, когато твърдят, че не са под влиянието на китайското правителство.

Официален Пекин призова Вашингтон да остави настрана предразсъдъците, защото китайците инвестирали в САЩ, водени единствено от принципите на пазарната икономика. Според Уилям Плъмър, един от вицепрезидентите на Huawei, цитиран от Би Би Си и Франс прес, последните обвинения са политически мотивирани, а действията срещу компанията застрашават американски работни места и не допринасят за националната сигурност на страната.

СБ: По-малък ръст на китайската икономика

Китайската икономика, втора в света, се очаква да нарасне само със 7,7% тази година, срещу 9,3% миналата година, но рискът от "твърдо...

От селски Китай до роля на глобалната сцена

Huawei е една от най-големите компании в сферата на комуникациите, чиито технологии се използват от милиони потребители, малко от които са чували или могат да произнесат името й. Повод за притеснението на властите в САЩ дава обаче нейното минало.

Huawei Technologies е създадена още през далечната 1987 година. Първоначално обслужва телефонните връзки в глухата китайска провинция, но бързо се превръща в най-големия производител на телекомуникационно оборудване в страната. Само за 10 години приходите й скачат до 250 млн. годишно. Стъпва в САЩ през 2001 г., а година по-късно продажбите й извън Китай достигат номинал от 500 млн. долара.

Миналата година Huawei отчете 32 млрд. долара приходи, за които помогнаха доставените от нея 20 млн. смартфона.

Бивши агенти май няма...

Пенсионната система затруднява икономиката на Китай

Дефицитът в пенсионната система на Китай непрекъснато се увеличава и до 2020 година ще достигне 10 трилиона долара, пише вестник &bdquo...

За безпокойството на американските законодатели допринася, така да се каже, „актът за раждане” на успешната китайска телекомуникационна фирма. Huawei Technologies е основана от Рен Зенфей, бивш военнослужещ от Китайската народноосвободителна армия, който твърди, че започнал бизнеса си само с 5 хил. долара.

Обвиненията за азиатски маниер в бизнес отношенията – разбирай стискане на ръце под масата, подкупи, корупция – преследват Huawei от години. Има съмнения и че дъмпинговите оферти, с които печели конкурси навред по света нямаше да са възможни без скритите държавни субсидии от китайското правителство. Подозират компанията също в кражба на интелектуална собственост.

Най-силни са обаче обвиненията, че Huawei помага на китайското правителство да шпионира чужди държави и фирми. Тази година компанията беше набедена, заедно с другата китайска фирма, поставена под лупа – ZTE, че част от оборудването, което инсталира е в състояние да препраща към Китай чувствителна информация от данните, които обработва.

Представители на висшия мениджмънт на китайските компании отрекоха тези твърдения, но явно това не достатъчно. Дали сблъсъкът между силно зависимите една от друга икономики ще се изостри в следващите години предстои да разберем след президентските избори в САЩ на 6 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com