Катрин Аштън е непозната за сънародниците си

4739
Катрин Аштън е непозната за сънародниците си

Баронеса Катрин Аштън, която трябва да бъде лицето и гласът на Европейския съюз в света, е непозната сред собствените си сънародници, сочи вътрешен документ за популярността на еврокомисарите, цитиран от европейския портал EurActiv и БГНЕС.

Само 16% от британските граждани са виждали или чували в последно време за Аштън в националните медии, сочи изследване на Евробарометър, направено през януари. Резултатите от анкетата били съобщени на еврокомисарите миналата седмица, но не трябвало да бъдат публикувани за по-широка публика. Аштън е на предпоследно място по популярност в националните медии, като изпреварва единствено френския еврокомисар Мишел Барние, който е забелязан в националните медии само от 8% от французите. Но Барние, който отговаря за вътрешния пазар и финансовите услуги, е еврокомисарят с най-много последователи в интернет.

Неговият сайт е регистрирал над 20 000 влизания през декември, което го превръща в най-популярния еврокомисар в мрежата след председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, чийто сайт е регистрирал над 35 000 влизания през декември. За разлика от него сайтът на Аштън е бил посетен от по-малко от 8000 потребители през декември, месеца, в който ЕС засили санкциите срещу Иран и Сирия.

Най-популярният комисар в родината си е Оли Рен, чиито действия за разрешаване на икономическата криза като еврокомисар по икономическите и валутните въпроси го правят логичния шампион. 45% от анкетираните финландци заявили, че са го виждали или са чували напоследък за него в националните медии. Сайтът не Рен е регистрирал над 11 000 посещения през декември.

На второ място е Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и потребителите. Той е много известен в родината си Малта. Скептиците биха могли да кажат, че не е трудно да си известен на територия с малко над 400 000 души население. Но този аргумент е неубедителен, като се има предвид факта, че Дали е сред 10-те най-популярни комисари в мрежата, като изпреварва еврокомисаря по конкурентоспособността Хоакин Алмуния и Оли Рен.

На трето място по популярност в родината си е еврокомисарят по промишлеността Антонио Таяни, като 40% от анкетираните италианци заявили, че го познават от националните медии. Естонският еврокомисар Сиим Калас, който отговаря за транспорта, има същия резултат като Таяни, но се ползва с много малка популярност в интернет. Неговият сайт е вторият най-малко посещаван през декември след този на еврокомисаря по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефтович.

Българският еврокомисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева е в средата на класацията с популярност от 22%. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е бил забелязван в португалските медии само от 31% от сънародниците си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com