Кипър иска 11,5 милиарда евро от ЕС

3583
Кипър иска 11,5 милиарда евро от ЕС

Спасителна помощ в размер на 11 млрд. евро - сума, равняваща се на 62 на сто от брутния вътрешен продукт на Кипър, се очаква да поиска островната държава, според публикация на агенция Блумбърг, предаде Mediapool.

Голяма част от капиталите, които Никозия очаква да получи, ще отидат за рекапитализация на местните банки. Според кипърския финансов министър Васос Сиарлис, на който се позовава агенцията, търговските банки на острова са понесли загуби в размер на 4 млрд. евро заради участието ми в отписването на гръцкия държавен дълг и се нуждаят от допълнителна инжекция от 5 млрд. евро.

Представителите на Тройката кредитори, които преговарят с кипърските власти във връзка с поисканата от тях помощ, смятат, че капиталовите нужди на Кипър възлизат на 10 млрд. евро. Те твърдят, че така казал финансовият министър на страната.

Блумбърг преценява, че постигането на споразумение между Кипър и Тройката е необходимо, за да може правителството в Никозия да изпълни финансовите си задължения до края на годината.

Редактор: Десислава Ушатова

Руският кредит за Кипър още се обсъжда

Въпросът за възможно предоставяне на Кипър на руски кредит на стойност 5 млрд. евро към настоящия момент все още се обсъжда от министер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com