Китай измества САЩ като икономика № 1 до 6 години

14662
Китай измества САЩ като икономика № 1 до 6 години

Китай ще измести САЩ като водеща икономика в света до шест години и ще се превърне в най-важната страна в света до три десетилетия, прогнозира официално изследване, цитирано от местните медии, предаде БГНЕС.

Това гласи Националният здравен доклад, подготвян от Китайската академия на науките, съобщава вестник "Глобал Таймс", без да разкрива подробности относно използваните за прогнозите критерии. Китайската икономика ще бъде по-голяма от тази на САЩ до 2019 г., а международният статут на Китай ще изпревари този на САЩ до 2049 г., когато ще се чества 100-годишнината от основаването на Народната република, се казва в документа.

Националното здраве се определя въз основа на общото състояние на страната, използвайки наличието на достатъчно ресурси и разпределението на богатството като основни критерии, съобщи "Глобал Таймс". Китай е поставен на 11-то място като най-здрава страна сред 100 държави зад Коста Рика, а на първо място е Швеция.

Официалната осведомителна агенция Синхуа съобщи, че Китай е получил национален здравен статут, отговарящ на стандартите, докато САЩ, Япония и Великобритания са определени като "недостатъчно здрави". Удивителните нива на икономически растеж на Китай, увеличаването на военните разходи и застъпването на интересите в областта на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион с тези на САЩ, предизвикаха безпокойство, че двете страни могат да се озоват в конфликтна ситуация в идните десетилетия, оспорвайки си глобалното влияние.

Но според "Глобал Таймс", който има тесни връзки с управляващата Комунистическа партия в Китай, заключенията в доклада се възприемат като прекалено националистически. "Документът показва антиамерикански настроения в китайското общество", заяви Фан Чжоуцзъ. "Той представя САЩ като потенциална заплаха и свързва целите на китайското национално възраждане с изместването на САЩ", допълни той.

Редактор: Десислава Ушатова

Китай ще закрие трудовите лагери

Китай е готов още тази година да премахне системата за наказания чрез трудови лагери. Това е заявил секретарят на централната политичес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com