Китайците превземат Америка

9138
Китайците превземат Америка
Китайските предприемачи, които искат да инвестират в Съединените щати, предпочитат Южна Каролина

Все повече китайски фирми поемат към САЩ - не заради нещо друго, а защото там производството им излиза по-изгодно. Предразсъдъци, че новият собственик е китаец, няма. Важното е да има работа.

Германското присъствие в щата Южна Каролина не е незначително - там са се установили 28 фирми, създадени са 5 600 работни места. Междувременно още една нация открива предимствата на Южна Каролина - Китай. Ниските заплати, по-малките енергийни разходи и добрата инфраструктура са факторите, на които се дължи привлекателността - на практика същите като тези, които примамиха милиони производствени предприятия към Далечния изток.

Да живеят китайците!

Кипър: Хроника на разделението

"Турската република Северен Кипър" продължава да съществува единствено по волята на Анкара. Зависимостта се задълбочава все повече, т...

В завода на "Грийнфилд индъстрис" в Южна Каролина се произвеждат свредели. Вицепрезидентът на фирмата Дийл Еркиля показва с гордост новите машини, в които са вложени значителни средства. И то при положение, че само преди четири години фирмата е била пред фалит - преди да бъде изкупена от китайците.

"Новите собственици се оказаха истинска благословия за нас - преди да се появят, бяхме стигнали до дъното", казва служителката на "Грийнфилд" Дарлийн Райт. Тя работи във фирмата от близо 30 години и не вижда никаква горчива ирония в обстоятелството, че новите собственици са китайци. "Молехме се работата да може да продължи", добавя жената. Китайците действително носят нова надежда.

Земята и имотите са изгодни

Китайските предприемачи, които искат да инвестират в Съединените щати, предпочитат Южна Каролина. Миналата година в щата са се установили повече от десет фирми, занимаващи се предимно с машиностроене и автомобилостроене. Трудовите разходи не са толкова ниски, колкото в Китай, но пък там заплатите постоянно растат. Освен това енергията е изгодна и стабилна, за разлика от положението в Далечния изток. Земя и сгради все още могат да се придобият на сравнително ниски цени, а и продуктите "Made in the USA" се продават по-скъпо от произведените в Китай.

Така е и със свределите на "Грийнфилд" - те носят престижната марка "Произведено в Съединените щати". Дейл Ерикля обяснява, че се предлагат и свредели, произведени в Китай, но те почти не се търсят или ако се търсят, е заради по-ниската цена.

Саудитска Арабия: Бунтът на принцесата

Басма Бинт Сауд е истинска принцеса. Тя е най-малкото от 115-те деца на бившия саудитски крал Сауд. За разлика от послушните момичета ...

Предразсъдъци или проблеми, свързани с това, че новият собственик е китаец, няма. Естествено има културни различия, но когато става дума за бизнес, те не се усещат. "В един завод всички искат работата да върви и да има успех, за да могат хората да запазят работното си място и да изхранват семействата си", казва собственикът Джеф Чи. Той изтъква, че когато има добри идеи, от които се печели, всеки работи с удоволствие.

Да работиш като в Китай

Купуването на американската фирма е струвало на Чи 30 милиона долара, още толкова са инвестираните средства в новото оборудване. 17 месеца след закупуването фирмата вече е с много добри финансови резултати, което се дължи не на последно място на промените, предприети от китаеца. Поточните линии са преустроени и сега функционират на същия принцип както във фабриката на Чи в Китай. Особено много се държи на ефективността. Заради нея Чи е въвел система от премии, каквато поддържа и в Китай: хората, които преизпълнят нормата, получават бонус. Имената на отличниците в производството са изписани на големи табла, което допълнително стимулира работниците.

"Всеки служител има своите роля и глас, на които се обръща внимание", казва Дейл Ерикля, който е дясната ръка на Чи. Според него трудовото ежедневие в ръководено от китайци предприятие е освежаващо. Разбира се, шефът винаги има последната дума, но пък и винаги е открит за новото.

Източник: Дойче веле

Латинска Америка - в прегръдката на насилието

Убийства, изнасилвания, осакатявания - за Латинска Америка насилието е мрачно ежедневие. Защо ли? Дали причината е в преживените от р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com