Конфликтът в Мали ще е проверка за ЕС

18884
Конфликтът в Мали ще е проверка за ЕС

Действията на страните от ЕС в Мали ще проверят дееспособността на единната европейска политика по въпросите на сигурността. Голяма е вероятността ЕС да се провали на този тест.

Ако в конфликта в Мали единствено ставаше дума за африканската страна, то френските войници едва ли биха се включили във войната срещу ислямистите. Защитата на старите колониални интереси на Франция на африканския континент също не е достатъчен аргумент за толкова рискована операция. Франция се намеси, тъй като проблемната държава в Сахара може да се превърне в сериозна заплаха за европейския континент. Париж реши да действа сам, тъй като другите европейци се отказаха. Това е красноречиво доказателство за състоянието на съвместната европейска политика в областта на отбраната и сигурността. И в това няма нищо добро.

Ако сега Париж получи като помощ няколко транспортни самолета и братско потупване по рамото от страна на европейските си партньори, то в ЕС не всичко е наред. От интерес на европейците е да не допуснат ислямистите и терористите да завладеят Мали. ЕС е наясно с тази опасност вече повече от година.

В ръцете на представители на „Ал Кайда” и на техни събратя по дух република Мали би се превърнала в нов Афганистан на прага на Европа – плацдарм за подготовка и отдих за международни терористи. В Брюксел осъзнаха тази заплаха, но така не можаха да се договорят за комплексен отговор. ЕС стигна най-много до това да подготви за изпращане мисия с военни инструктори за оказването на помощ на армията на Мали. Новото решение на ЕС – да форсира изпращането на мисията, прави европейския блок за посмешище.

Днес ЕС по-скоро трябва да отговори на въпроса дали ще се заеме сериозно с общата политика по сигурността. Това означава незабавно да се окаже реална военна подкрепа на Франция. Ако политиците от отделните страни не успеят достатъчно бързо да се договорят за надеждни принципи за сътрудничество, то на ЕС не му е писано да играе ролята на „световна държава”, заяви наскоро бившият френски външен министър Юбер Ведрин. Той и не предполагаше, че Европа ще трябва да направи това толкова бързо, а своеобразна проверка за нея ще станат събитията в Мали.

Много са индикациите за това, че ЕС ще се провали на този изпит. Интересите на страните-членки в сферата на отбраната и сигурността все още значително се различават. Никой не отрича опасността на ситуацията в Мали, но няма единно мнение за това как тя може да бъде предотвратена. Европейската политика по сигурността страда от разногласията, недееспособността и нерешителността.

Зуддойче Цайтунг

Терористи взеха за заложници над 40 души в Мали

Конфликтът в Мали се пренесе и в Алжир, където тежко въоръжени терористи са нападнали рафинерия на British Petroleum и са взели за зало...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com