Лондон: Русия уби Литвиненко

11437
Лондон: Русия уби Литвиненко

Британските власти разполагат с достатъчно доказателства, за да уличат Русия в участие при отравянето на Александър Литвиненко, пише канадският вестник „Ла прес”, позовавайки се на високопоставен източник от съдебното разследване за смъртта на руския опозиционер.

Бившият агент на руското разузнаване, намерил убежище във Великобритания, почина от отравяне през 2006 година. Смъртта е настъпила, след като Литвиненко е пил чай с руския таен агент Андрей Луговой и с бизнесмена Дмитрий Ковтун в лондонски хотел. Малко след това той се оказва отровен с полоний, а двамата му събеседници се връщат в Русия, оставяйки радиоактивни следи след себе си.

Русия ще дебне за корумпирани полицаи

Русия започва работа по създаване на списък с полицаи, които са податливи на корупционни практики. Списъкът е замислен като електронна...

Според източник поверителните документи на британското правителство дават „достатъчно информация за уличаването на руската държава за смъртта на Литвиненко”.

В същото време Бен Емерсън, адвокат на вдовицата на Литвиненко, смята, че британските тайни служби не са успели да се справят със задължението си да защитят агента си. Според него Литвиненко е работил в продължение на години за британската служба, която точно преди смъртта му го е помолила да сътрудничи в разследване, което испанските тайни служби са провеждали относно руската мафия и нейните връзки с политическата класа.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com