Македонската диаспора: Гърция и България да признаят престъпленията си срещу македонците

13248
Македонската диаспора: Гърция и България да признаят престъпленията си срещу македонците

Престъпленията, извършвани срещу македонците по време на Балканските войни, трябва да бъдат признати от сегашните правителства на Гърция и България и това признание да служи като помирение в региона. Това заявиха от Обединената македонска диаспора в специално прессъобщение, разпратено до медиите по повод 100-годишнината от началото на Първата балканска война, предаде КРОСС.

"Войната е началото на масовото етническо прочистване на македонците. Тя доведе до несправедливо разделение на етническа и географска Македония.

Войната предизвика огромно страдание на македонците и много от тях бяха принудени да имигрират в други области на Балканите и по света. ОМД се покланя пред всички жертви на Първата балканска война и призовава всички македонци да продължат борбата си за човешки права по света и особено на македонците в Албания, България, Гърция, Косово и Сърбия за равни граждански и политически права", се посочва в изявление на ОМД, цитирано от електронното издание на македонския "Дневник".

От ОМД призовават македонците да гледат към бъдещето, да вървят смело напред и никога да не забравят несправедливостта, извършена към македонския народ през този трагичен период от историята.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com