Малък остров създава главоболия на Мадрид

3914
Малък остров създава главоболия на Мадрид

Малко островче, близо до Мароко, създава истински главоболия на Испания, след като през последните дни там пристигнаха около сто незаконни имигранти. Мадрид обвини мафиотски организации, занимаващи се с трафик на хора, че това е тяхна координирана операция, предаде БГНЕС.

Необитаемият скалист остров Исла де Тиера, който е достъпен с плуване от мароканския бряг, стана входна точка за Европа за 87 мигранти от субсахарска Африка.

Всичко започна миналата седмица, когато в сряда на острова близо до испанския анклав Мелила пристигнаха 19 души. Ситуацията се влоши в неделя сутринта, когато ги последваха още 68 души, посочи министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргало. Той обясни, че шестима души, които са имали нужда от спешна помощ - жени и деца, са били откарани в Мелила.

Други 81 са на острова, като получават от Испания основна хуманитарна помощ - храна, вода и завивки. Те са блокирани там без особена надежда да бъдат допуснати в Мелила или на самия Иберийски полуостров.

Мадрид иска на всяка цена да избегне вълна от мигранти на островите от архипелага. Така че правителството започна спешни разговори с Мароко и европейските си партньори преди ситуацията с мигрантите на острова да се влоши. Това би означавало Мадрид да ги приеме на испанска територия за оказване на медицински грижи и това да стане "повик" към други да ги последват.

Арестувани четирима българи при удара срещу наркогрупата

Испанската полиция в сътрудничество с британските служби за борба с организираната престъпност, съдебната полиция и испанските ВМС пр...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com