Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел иска световно споразумение за защита на данните

20 юли 2013, 17:30 часа • 3781 прочитания

В интервю за седмичника "Велт ам Зонтаг" германският канцлер Ангела Меркел се обяви в подкрепа на световно споразумение за защита на данните, предаде БГНЕС.

Това трябва да е нашата цел, каза Меркел в отговор на въпрос дали е възможно световно споразумение за защита на данните от същия тип като Протокола от Киото за климатичните промени.

Трябва да сме способни в XXI век да подписваме световни споразумения. Ако цифровата комуникация повдига нови въпроси в целия свят, трябва да посрещнем това предизвикателство. Германия ще положи усилия в тази насока, добави тя.

Меркел, на която предстоят парламентарни избори на 22 септември, е подложена на натиск, откакто бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън направи разкрития за американския шпионаж в света.

В интервю за "Зюддойче Цайтунг" германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих призова САЩ да предадат подробни сведения за програмата Призма. Той посочи, че експерти от различни европейски страни и САЩ ще се срещнат в понеделник и вторник в Брюксел, за да обменят информация по въпроса.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес