Месец след изборите в Албания - резултати няма

7915
Месец след изборите в Албания - резултати няма

Взето е решение за ново преброяване на гласовете в два окръга на северна Албания след внесени жалби на партията на досегашния премиер Сали Бериша, с което още се забавя обявяването на резултатите от вота преди близо един месец - на 23 юни.

Централната избирателна комисия уважи в Лежа и Шкодра жалбите, внесени от Демократическата партия на Бериша за манипулации и измами, отговорността, за които била на лявата коалиция, спечелила изборите според обявените в края на юни частични резултати.

Социалистическата партия - главната в коалицията победителка - на свой ред обвини ЦИК, че прилага незаконни юридически процедури, за да забави обявяването на резултатите, с което хвърля петно върху победата на левицата на парламентарните избори. Имаме сериозни съмнения, че подходът на ЦИК не е нищо друго, освен усилия за забавяне на процедурата и за евентуална манипулация, заяви представител на социалистите.

Соцпартията се противопоставя на новото преброяване на гласовете и заявява, че ЦИК, от която през април заради разногласия между властта и опозицията подадоха оставка трима от седемте нейни членове, няма необходимото мнозинство от пет гласа нито да взема подобни решения, нито да обяви резултатите от изборите.

Ако безизходицата в тази институция продължи, политическите партии като че ли са на път мълчаливо да се съгласят да оставят Избирателната колегия - апелативна инстанция, която се намесва, когато ЦИК няма необходимото мнозинство от пет гласа - да обяви официално резултатите от изборите.

По закон албанският парламент има срок  до септември да се конституира.

Според предварителните резултати лявата коалиция начело с водача на социалистите Еди Рама постигна съкрушителна победа на изборите на 23 юни, спечелвайки 83 от общо 140 места в парламента.

Бериша призна поражението на своята коалиция и така отвори пътя за един от малкото неоспорвани преходи във властта в Албания след падането на комунизма.

Изборите бяха наблюдавани внимателно от Европейския съюз, който два пъти отказа да даде на Албания статут на страна кандидат за член на ЕС.

АФП / БГНЕС

Албанска алчност

Албанците възприемат политиката като един вид неизбежно зло, а на партиите гледат като на алчни и лакоми банди. Това надали ще се пром...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com