Мигел Анхел Тревиньо Моралес – един от мексиканските лордове на кокаина

42654
Мигел Анхел Тревиньо Моралес – един от мексиканските лордове на кокаина

Залавянето на престъпник номер едно в Мексико Мигел Анхел Тревиньо Моралес се превърна в едно от най-важните постижения на сегашното мексиканско правителство и президента на страната Енрике Пеня Нието, пише в. „Лос Анджелис Таймс”.

Мексиканският престъпен лорд беше глава на един от най-влиятелните картели в страната – „Сетас”. Историята на самия картел, а и на Моралес, е доста интригуваща и зловеща.

Българи ръководят наркотрафика във Франция

Наркопазарът във Франция се контролира от българи, съобщи френското списание „Льо Поан”, цитирано от БГНЕС. Според изданиет...

"Сетас" е картел, създаден от бивши служители на мексиканските специални части. А самият Моралес поема пълната власт в престъпната групировка, която се занимава главно с наркотрафик, трафик на хора и изнудване, през 2012 година. Тогава предишният лидер на „Сетас” Ериберто Ласкано е застрелян в престрелка с мексиканските морски пехотинци, които са считани за най-надеждната военна част в борбата с наркомафията в Мексико.

Моралес е едно от дванадесетте деца на Рудолфо и Мария Арселия Моралес. Като тийнейджър прекарва известно време в САЩ, в Тексас. Именно там преди няколко години американските власти задържат брат му Хосе, който препира пари и разпространява наркотици от „Сетас” под прикритието на семейния хиподрум. В САЩ Моралес научава английски език, което го прави безценен кадър на наркокартела.

Моралес влиза в „Сетас” след като друг популярен картел, т.на.р Gulf cartel, абсорбира бандата, в която членува – "Лос Техас". Именно от този картел се формира „Сетас”.

Жестокостта на Сетас е пословична, като картелът често оставя за назидание разчленените трупове на непокорните. Една от ужасните техники за разправяне с неудобните, която Моралес прилага, е т.нар. „гуизо” – жертвата бива сложена в празен барел от петрол и изгаряна жива, пише британският вестник „Гардиън”.

ООН: Дизайнерските дроги заливат света

Много бързо се увеличава броят на нови наркотични вещества, продавани с етикетите на "легална или дизайнерска дрога", алармира в свой...

През 2005 година Моралес поема важен пост в "Сетас" – борбата с конкурентите от „Синалоа”, кателът, воден от не по-малко ужасяващия Хоакин Гусман Лоера. Моралес поема задачата доста присърце и ръководи извършването на редица убийства, включително в САЩ. При едно от тях неговите главорези застрелват в малко американско градче в Тексас доведения брат на първоначално набелязаната жертва и бягат през границата между САЩ и Мексико, но Моралес ги връща обратно на американска територия, за да убият „истинския виновник”. Задачата е изпълнена.

След 2008 година „Сетас” се отделя от Gulf Cartel и предприема кървави акции за установяване на надмощие в общо 28 мексикански града. Моралес успява да овладее областта Нуево Ларедо, която е на границата с Тексас и оттам да осъществява успешна контрабанда на всякакви незаконни стоки.

Дали обаче арестът на Моралес няма да доведе до засилване на влиянието на „Синалоа”? Преди две години техният лидер Хоакин Гусман Лоера избяга от мексикански затвор и сега е свободен да се възползва от ареста на Моралес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com