Моят голям, луд, гръцки развод

7641
Моят голям, луд, гръцки развод

На 17 юни изкуството на това да се води политика на ръба в Гърция ще получи нов развой. Дори ако Нова демокрация успее да формира правителство, партията ще се опита да предоговори условията, поставени по-рано тази година от европейските страни за втория спасителен пакет за Гърция. Ако победител се окаже Сириза, лявата група, която иска да прекрати споразумението, то пазарите се опасяват, че това неизбежно ще доведе до излизане на сраната от еврозоната и ще има последици за всички останали в зоната на единната европейска валута. Но няма нищо автоматично за точното време и механизъм на гръцкото напускане.

Ако лидерът на Сириза Алексис Ципрас едностранно се откаже от меморандума, както заплаши да направи, то това почти сигурно ще означава бързо напускане. Всички спасителни средства ще бъдат спрени. Ако Гърция обяви невъзможност да изпълнява плащанията по своя дълг, то Европейската централна банка (ЕЦБ) вече няма да е готова да разреши обезпечаването с ликвидност на разклатените гръцки банки. Ако Централната банка на Гърция не се съобрази с решението на ЕЦБ, то Гърция накрая може да бъде откъсната от разплащателната система на еврозоната, посочва икономистът от „Джей Пи Морган” Малкълм Бар. Гръцкото правителство ще трябва да върне драхмата, чиято стойност незабавно ще се срине спрямо еврото.

Гърци протестират срещу фашистката партия

Гърците протестираха срещу надигането на неофашизма в страната девет дни преди поредните предсрочни парламентарни избори.Около 2000 душ...

Но Ципрас ще трябва да формира коалиция и ще бъде спрян от своите партньори. Освен това той не води кампания за напускане на еврото, което остава популярно в Гърция. Ципрас разчита,че германският канцлер Ангела Меркел ще отстъпи, имайки предвид по-големите разходи в случай на гръцко напускане. Той смята, че тя не иска да бъде виждана като прогонилата Гърция от еврозоната, още повече, че според строгите законови основи, дадена страна не може да напусне нито да бъде принудена да напусне валутния съюз.

Дори ако Сириза победи, със сигурност първо ще има преговори. Докато те текат няма да има спасителни средства, които да запълнят гръцкия бюджет. Но Гърция все още ще се нуждае от финансиране, за да избегне фалит, тъй като трябва да обслужва и плащанията по своя дълг. Падежът на дълговите облигации към ЕЦБ е през август. Един от вариантите е европейците да могат да предоставят финансиране за тези плащания чрез доверителна сметка – отделна сметка в Националната банка на Гърция, открита в рамките на втората спасителна програма, за да се гарантира, че страната изпаща своите дългове. Подобен прецедент беше създаден през май след първите неопределени избори, когато бе направен транш от 4,2 милиарда евро, а повечето от средствата отидоха за погасяването на други задължения към ЕЦБ.

Дори ако това пренасочване на европейските спасителни средства към ЕЦБ помогне на страната да избегне незабавния фалит, то новото гръцко правителство ще бъде изправено пред огромни трудности. Когато бе одобрен вторият спасителен пакет, Гърция изглеждаше близо до това да балансира своя бюджет. През март МВФ прогнозираше дефицит от едва 2 млрд. евро през 2012 година и излишък от 3,7 млрд. евро през 2013 година. Но тези прогнози бяха пометени от събитията. Опасявайки се от най-лошото, гърците бавят плащането на данъците, а правителството отлага плащанията за доставчиците.

Някои икономисти смятат, че Гърция все пак ще избегне внезапното напускане на еврозоната. Правителството може да плати част от своите сметки, като издаде собствени неформални писмени признания за дълг на своите вътрешни кредитори. Тези книжа ще започнат да се разпространяват в замяна на евро. В резултат Гърция може да създаде собствена паралелна и обезценена валута, като все още остане във валутния съюз, смята Томас Майер, съветник на „Дойче банк”.

Испания получава 100 млрд. евро, отрича да e като Гърция

Испания ще получи до 100 милиарда евро помощ за банките си от европейските спасителни фондове, без участие на Международния валутен фон...

Нещо подобно се случи в Аржентина, когато страната се опитваше да запази устойчивата връзка между песото и долара, която се срина в началото на 2002 година. Банкрутиралите регионални правителства започнаха да плащат на своите работници с облигации собствено производство, като „патаконите”, издавани от провинция Буенос Айрес. Но тези отчаяни мерки бяха крайно непопулярни, тъй като „патаконите” незабавно се обезценяваха. Само след няколко месеца аржентинското правителство ограничи тегленията от банките, обяви фалит по дълга и сложи край на връзката с долара, с което позволи песото да девалвира.

Марио Блехер, който беше управител на Централната банка на Аржентина в разгара на кризата, казва, че прибягването до подобни книжа ще бъде по-лошо от създаването на нова валута, което той смята, че ще бъде катастрофално. Ще се създаде валутен хаос и инфлационно напрежение преди неизбежно да доведе до напускане.

Всякакви преговори между Ципрас и кредиторите на Гърция при всички положения ще бъдат кратки. След изборите тегленето на капитали от гръцките банки може още повече да се увеличи, което ще направи страната още по-зависима от спешното финансиране на ЕЦБ. Ако условието за продължаване на помощта е изпълнение на условията на спасителното споразумение, то може би този, който ще отстъпи, ще бъде именно Ципрас. Ако не го направи, то след изборите Гърция може много бързо да напусне еврозоната.

Икономист

Стотици вторични трусове след 6 по Рихтер на гръцки острови

Над 50 вторични труса са били регистрирани на гръцките острови Додеканези, след земетресение с магнитуд 6,0 по Рихтер вчера, предава Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com