Мосад: Историята на агент Силвия

30610
Мосад: Историята на агент Силвия

Израелската тайна служба Мосад се води за отлично информирана, не на последно място заради многото агенти, инфилтрирани в чуждите служби. Но и Мосад не е безпогрешна - както показва историята на агент Силвия Рафаел.

От основаването си през 1948 година Израел е ангажиран в безмилостна борба за оцеляване - борба срещу арабските си съседи, на първо място палестинците. През 70-те години на миналия век терористичната борба срещу Израел прие особено застрашителни форми и дори се интернационализира чрез похищения на пътнически самолети и акцията на терористичната група "Черният септември", която през 1972 година потопи в кръв Олимпийските игри в Мюнхен.

Един трагичен епизод

Студът в зоопарковете: Чай за маймуните, водка за слоновете

Сироп за кашлица и чай за маймуните, подово отопление за лъвовете, домашен арест за тигрите - зимата поставя на изпитание не само хорат...

След този сензационен атентат израелското правителство възложи на Мосад да разкрие и ликвидира палестинските участници и организатори на мюнхенската акция, където и да се намират те. Задачата бе успешно изпълнена и повиши още повече реномето на Мосад. Един епизод от този лов на терористи, с централното участие на израелската агентка Силвия Рафаел, завърши обаче трагично. Как се стига дотам разказва книгата на Моти Кфир, бивш високопоставен човек на Мосад, и Рам Орен, израелски писател на кримки (Moti Kfir/Ram Oren: Sylvia Rafael, Mossad-Agentin).

Двамата автори умело са конструирали своята книга като двойна биография на Силвия Рафаел и на водача на "Черният септември", Али Саламех. Контрастът между двамата не би могъл да бъде по-голям. От една страна, бързомислещата, смела и красива Силвия, която произхожда от Южна Африка и дори не е еврейка, но която от морални убеждения отива в Израел и се поставя в служба на новата си родина. От друга страна, плейбоят и син на един палестински командир, който без никакво желание, под натиска на майка си и лично на Арафат, се оставя да поеме по пътя на баща си.

Провалът в Лилехамер

След основна проверка и подготовка Силвия Рафаел, маскирана като канадската фотожурналистка Патриша Роксбърг, изпълнява редица опасни поръчки на Мосад. Последната от тях е участието й в убийството в норвежкия курорт Лилехамер през лятото на 1973. Задачата е да бъде очистен Али Саламех, но поради недобрата подготовка на операцията и объркване на "обекта" хората на Мосад убиват един невинен марокански келнер.

Асма Асад: Опора на режима или точно обратното?

Дали тя е безскрупулната луксозна половинка на един кървав тиранин? Или е либерална първа дама, която безпомощно гледа какво става в ст...

Норвежката полиция залавя неколцина израелски агенти, сред които и Силвия Рафаел. Тя е осъдена на пет години затвор, от които излежава по-малко от две. Вече похабена като агент, Силвия намира сили да започне нов живот. Тя се омъжва за своя норвежки адвокат, с когото живее щастливо в Претория, Южна Африка, до смъртта си от рак на 68 години. За разлика от Али Саламех: той не успява да се отърве от Мосад и е убит с автобомба в Бейрут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com