Мурси: Опозицията да протестира със законни средства

5453
Мурси: Опозицията да протестира със законни средства

Египетският президент Мохамед Мурси призова опозицията да протестира със законни средства и заяви, че няма да се откаже от приетата декларация.

Вчера вечерта канцеларията на египетския държавен глава публикува нова Конституционна декларация на страната, според която Морси получава изключителни законодателни пълномощия.

"Приетото решение от мен има за цел окончателната смяна на предишната власт в името на политическата и социална стабилност на Египет", каза той, обръщайки се към хиляди свои привърженици, събрали се тази вечер край сградата на президентската резиденция в Кайро.

Мурси обяви, че не възнамерява да променя своето решение, което определи като път към демокрацията. Ислямистът обвини опозицията, че иска да върне страната към миналото, което я заплашва с революция.

Мурси заяви също така, че не възнамерява да узурпира законодателната власт. Той каза, че е бил принуден да вземе властта в свои ръце заради отсъствието на парламент. Долната камара в момента е разпусната.

"Тези, които желаят да протестират, трябва да го правят със законни методи. Не трябва да се руши или да се поставя под заплаха живота", добави президентът.

По-рано днес хиляди противници на президентското решение излязоха по улиците на Кайро. Те скандираха искания за сваляне не режима на Мурси.

Редактор: Десислава Симова

Египетският президент разшири пълномощията си

Президентът на Египет Мохамед Морси обнародва конституционната декларация на страната. Проектът съществено разширява пълномощията му. Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com