"Мюсюлмански братя" иска скъсване с Израел, САЩ зад Тел Авив

7726
"Мюсюлмански братя" иска скъсване с Израел, САЩ зад Тел Авив

Ислямското движение "Мюсюлмански братя", явяващо се най-влиятелната обществено-политическа сила в Египет, призова властите в страната да скъсат отношенията си с Израел, предаде БГНЕС.

"Агресията срещу палестинския сектор Газа е престъпление и застрашава стабилността в целия близкоизточен регион", се казва в заявление на движението, разпространено в Кайро. "Отговорност за насилието и пролятата палестинска кръв носят и арабските държави, които не предприеха никакви сериозни ответни действия". Според "Мюсюлмански братя", Лигата на арабските държави е "длъжна да приеме решения, които да възпрат агресора и страните, които го прикриват".

Движението призовава Кайро да скъса отношенията си с Тел Авив на всички нива - дипломатически, търговски и пр. "Този процес трябва да тръгне именно от Египет, като страната се превърне в образец за подражание за всички араби и мюсюлмани", се казва в изявлението. В него, както и във всички предходни документи на движението, никъде не е употребено названието "Израел". Еврейската държава или се поменава като "агресора" или се именува като "ционистко образувание".

В същото време Вашингтон твърдо осъди ракетния обстрел срещу Израел от Ивицата Газа и подкрепи правото на израелската държава да се защитава.

"Няма никакво оправдание за използването на сила от ХАМАС и други терористични организации срещу израелския народ", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър. Той изрази в комюнике "подкрепата на Вашингтон за правото на Израел на самозащита".

"Ние осъждаме твърдо ракетния обстрел от Ивицата Газа към южен Израел и съжаляваме за убитите и ранените невинни цивилни израелци и палестинци, предизвикани от последвалото насилие", каза Тонър. Той призова отговорните за обстрела незабавно да прекратят тези подли действия и поощри Израел да продължи усилията си за избягването на цивилни жертви. "ХАМАС твърди, че взема присърце защитата на интересите на палбестинския народ, но той продължава с насилието, което е контрапродуктивно за палестинската кауза", добави Тонър.

Израелската армия провежда мащабна операция срещу въоръжени палестински грепировки в Ивицата Газа, като извършва десетки въздушни удари, които убиха 7 души, а ранените са около 60. Сред убитите е ръководителят на военните операции на ХАМАС Ахмад Джабари.

Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с премиера на Израел Бенямин Нетаняху по повод израелските удари срещу Ивацита Газа.

Израел предлага сваляне на Абас

Израелското външно министерство предлага в политически документ свалянето на палестинския президент Махмуд Абас, ако кандидатурата на...

"Ние работим в тясно сътрудничество с американското правителство", каза Майкъл Орен по телевизия Си Ен Ен. Дипломатът уточни, че Обама и Нетаняху са разговаряли по телефона "преди около час". Израелският премиер е говорил и с американския вицепрезидент Джо Байдън. САЩ остро осъдиха стрелбата с палестински ракети от Ивицата Газа срещу южната част на Израел и подкрепиха правото на еврейската държава да се защитава. Посланикът обвини бойците от Ивицата Газа, че са извършили двойно военно престъпление. Те стреляха срещу цивилни и използваха собствените си цивилни като човешки щит, каза той.

Посланикът на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Сюзън Райс също изрази категоричната си подкрепа за Израел срещу "яростните" атаки на ХАМАС, предаде АФП.

Изказването на Райс бе в рамките на спешната среща на Съвета за сигурност, свикана по повод новата ескалация на конфликта в Близкия Изток. "Няма оправдание за насилието от страна на ХАМАС и други терористични организации срещу народа на Израел", заяви Райс. Според нея ракетните атаки от Газа към Израел са навредили на усилията за разрешаване на конфликта в Близкия Изток и създаването на Палестинска държава.

"ХАМАС твърди, че защищава интересите на палестинския народ, но въпреки това продължава да упражнява насилие, което няма да доведе до нищо, освен връщане назад на палестинската кауза. Атаките срещу Израел през последния ден няма да помогнат на палестинците в Газа, нито ще приближат палестинския народ към постигането на статут на независима държава", заяви Райс, спрягана за следващ държавен секретар на САЩ.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com