Над 26% безработица в Испания

2922
Над 26% безработица в Испания

Безработицата в Испания се увеличи още в последното тримесечие на 2012 г. до 26,02% от активното население, сочат оповестени днес официални данни, докато страната остава в рецесия и въведе безпрецедентни мерки за строги ограничения на разходите, предаде БГНЕС.

В края на декември броят на безработните в Испания достигна 5 965 400 души или със 187 300 повече спрямо предишното тримесечие, съобщи Националният статистически институт. Безработицата в края на третото тримесечие достигна 25,02% и прогнозите на правителството от 24,6% за края на 2012 г. бяха значително надхвърлени.

Новият растеж на безработицата се прибавя към вероятното влошаване на рецесията, в която изпадна четвъртата икономика в еврозоната от края на 2011 г. Според прогнозите на Испанската централна банка БВП на страната може да намалее с 0,6% между октомври и декември, което е най-големият спад за едно тримесечие от над три години насам.

За да намали големия си публичен дефицит Испания започна голяма програма за строги ограничения, целящи спестяването на 150 милиарда евро между 2012 и 2014 г., от които 39 милиарда през 2013 г., което затруднява връщането към растеж и създаването на нови работни места.

Редактор: Десислава Ушатова

Самоубийства заради кризата в Испания

Мъж обгоря тежко, след като се самозапали край испанския град Малага. Това е втори опит за самоубийство по този начин в региона, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com