Най-богатите 40 африканци управляват $72,9 млрд.

10554
Най-богатите 40 африканци управляват $72,9 млрд.

Напук на световната икономическа криза, Африка върви нагоре. Втората поредна класация на Forbes на най-богатите хора на Черния континент отразява икономическия ръст, който записва Африка. Разбира се това не означава, че огромната част бедно население живее по-добре. За сметка на това обаче най-богатите са увеличили активите си с 12%. Така общото богатство на 40-те най-богати човека в Африка възлиза на $72,9 млрд. В класацията влизат 10 нови попълнение, от които, за пръв път, и две жени.

За втора поредна година престижната класация се оглавява от нигериеца Алико Данготе, чието нетно богатство възлиза на $12 млрд. През ноември 2011 г. той е разполагал с $10,1 млрд. Най-голямата част от това богатсво се дължи на Dangote Cement, която оперира в 14 африкански страни.

Към 2050 г. всяко трето дете на планетата ще е африканче

Ако се запазят сегашните демографски тенденции, към 2050 година всяко трето от раждащите се деца ще бъде африканец. Такава прогноза се ...

Подгласник на Данготе, отново за втора поредна година, е Ники Опенхаймер, чието богатство Forbes е изчислил на $6,4 млрд.със 100 млн. долара по-малко в сравнение с предишната година. В края на миналата година Опенхаймер продаде 40-процентния дял на семейството си в диамантения гигант DeBeers на минната компания Anglo American. Сделката бе на стойност $5,1 млрд. и бе окончателно одобрена от властите пряз юли 2012 г. С това се сложи край на 85-годишния контрол на фамилията Опенхаймер върху DeBeers.

Цялата статия може да прочетете на expert.bg

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com