Най-кървавите атентати в САЩ за последни 40 години

7349
Най-кървавите атентати в САЩ за последни 40 години

Няколко часа след като две експлозии разтърсиха Бостън по време на финала на маратона, отнеха живота на трима души и раниха над 100, Франс прес припомня някои от  основни кървави взривове в САЩ през последните 40 години.

11 септември 2001 година - два самолета са отклонени от маршрута си от членове на "Ал-Кайда", врязват се в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк, предизвиквайки рухването на двете сгради. Трети самолет се разбива в Пентагона във Вашингтон, а четвърти – в Пенсилвания. При атентатите загиват близо 3000 души и те са най-кървавите в историята на САЩ.

Трагедията в Бостън

Кадрите от Бостън всяват панически страх и изравят болезнения спомен за 11 септември. Най-малко трима убити и над 140 ранени - такава ...

27 юли 1996 година - бомбен атентат в Сентениъл парк в Атланта (щата Джорджия) по време на Олимпийските игри отнема живота на двама души и ранява 112.

9 октомври 1995 година - влак, пътуващ от Маями до Лос Анджелис, дерайлира в Аризона след атентат, за който отговорност поема неизвестната групировка "Синовете на Гестапо". Разследването установи, че атентатът, при който загива един човек, а 80 са ранени, вероятно е свързан с драмата в Уейко (80 убити през април 1993 година, когато полицията щурмува фермата в Уейко, щата Тексас, държана от сектата на "Давидова клонка").

19 април 1995 година - атентат с кола бомба срещу федерална сграда в Оклахома сити отнема живота на 168 души, а над 500 са ранени. Тимъти Маквей, симпатизант на милиции и групировки, враждебни на федералното правителство, беше признат за виновен за атентата. Той е осъден на смърт през юни 1997 година и е екзекутиран на 11 юни 2001 година

26 февруари 1993 година - атентат срещу една от кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк отнема живота на шестима души, а хиляда са ранени. Бомбата е скрита в подземен паркингодина Четирима ислямисти са осъдени през май 1994 година на общо 240 години затвор за атентата, който след това е приписан на египетското ислямистко движение на слепия шейх Омар Абдел Рахман, който е осъден на доживотен затвор през 1996 година от американското правосъдие.

Пакистанските терористи нямат нищо общо с атентата в Бостън

"Ние вярваме в атакуването на САЩ и техните съюзници, но не сме замесени в този атентат", заяви говорителят на движението Техреек-е-Тал...

16 май 1981 година - експлозия в тоалетните на терминала Пан Ам на летище Кенеди в Ню Йорк причинява една жертва. Отговорност за атентата поема групировката "Пуерториканска въоръжена съпротива".

29 декември 1975 година - бомбен атентат в багажно отделение на летище Ла Гуардия в Ню Йорк – 11 убити и 75 ранени.

24 януари 1975 година - експлозия в таверна в Ню Йорк отнема живота на четирима души. Това е един от 49-те атентата, извършени между 1974 и 1977 година от националистическата групировка Пуерторикански въоръжени сили за национално освобождение.

24 август 1970 година - Учен от университета на сухопътните войски в Медисън е убит при взрив на бомба, поставена от пацифистки активисти.

Бомба в Бостън избухна на крачка от българка

Българка е била на метри от мястото на експлозиите в Бостън и се е отървала по чудо. Милена Пенева е завършила висше образование в ...

Освен това на 16 септември 1920 година бомба избухва в квартал Уолстрийт в Ню Йорк, като убива 40 души и ранява стотици други. Полицията приписва атентата на анархисти. След атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ са осуетени многобройни заговори и опити за атентати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com