Напрежение в Северна Ирландия

5969

Инциденти избухнаха отново в неделя вечерта в Северна Ирландия, няколко часа след откриването на разговорите между политически и религиозни представители за прекратяване на скорошното насилие в Белфаст, предаде БГНЕС.

От четвъртък насам има 70 арестувани и петдесетина ранени от силите за сигурност.

Различни предмети, включително тухли, бутилки и димки бяха хвърлени по полицията на няколко от градските улици, съобщиха от полицията.

Сблъсъците започнаха, след като на 3 декември градският съвет на Белфаст, столицата на британската провинция Северна Ирландия, реши британският флаг да не се вее постоянно на сградата на кметството.

Това противоречиво решение отключи насилие от страна на протестантите, поддържащи пълното обединение на Северна Ирландия с Обединеното кралство.

Според статистиката на полицията, представена в неделя, 52 полицаи са ранени от началото на сблъсъците. 70 души са арестувани и 47 обвинени.

В събота вечерта, след демонстрация, стотина души отново хвърляха предмети по полицията. Според някои от полицаите е имало изстрели срещу силите на реда. Полицията използва водни оръдия, за да ги разпръсне.

"Бъдете сигурни, че имаме достатъчно ресурси, толкова дълго, колкото се наложи, ако тези безредици се повторят", предупреди директорът на полицията на Северна Ирландия Мат Багот /Matt Baggott/.

Според полицейски синдикален лидер стрелбата означава, че паравоенни групировки са проникнали сред демонстриращите.

Ълстър /единствената провинция на Северна Ирландия/ има в историята си тридесет години на междуобщностно насилие между протестантите юнионисти и католиците републиканци, поддържащи обединение с Република Ирландия. За това време загинаха около 3500 души.

След мирното споразумение от 1998 г., спорадични инциденти все още избухват в британската провинция.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com