Напрежението между Русия и Украйна заради руския газ се повишава

6138
Напрежението между Русия и Украйна заради руския газ се повишава

Напрежението между Русия и Украйна днес отново се повиши, след като Киев обяви, че през 2012 година ще намали наполовина количеството на закупувания от Русия газ в резултат на провалените преговори между двете страни за намаляване на цената на суровината, предаде АФП.

Украинският министър на енергетиката Юрий Бойко обяви, че от януари Украйна ще закупува от Москва 27 милиарда куб.метра газ на година, въпреки че според договора с руската газова компания „Газпром” Киев трябва да купува 52 милиарда куб.м.газ.

Председателят на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер заяви, че Украйна е завишила цената на своята газопреносна мрежа, при положение, че няма никакви основания за подобно повишаване.

„Оценката и стойността на газопреносната мрежа според всички експерти - и наши, и чуждестранни, е завишена, а към днешна дата няма никакви фактори за увеличаване на цената й в бъдеще”, посочи Милер на среща с руския президент Дмитрий Медведев.

В края на декември ръководителят на „Газпром” съобщи, че Украйна е оценила своята газопреносна мрежа на 20 милиарда долара и е поискала намаление от девет милиарда долара годишно, в случай че бъде създаден газопреносен консорциум.

По-рано бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която бе осъдена за превишаване на пълномощията при подписването на газовите договори с Русия, заяви, че украинската газопреносна мрежа струва над 200 милиарда евро.

В същото време президентът на Русия Дмитрий Медведев изрази надежда, че след разрешението за строителство, получено от Турция, проектът за газопровод „Южен поток” ще получи нов тласък, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ще се надяваме, че Южен поток” сега ще получи нов тласък във връзка с решението, което бе прието от турската страна”, заяви Медведев на среща с ръководителя на „Газпром” Алексей Милер.

„Всички тези фактори трябва да бъдат взети под внимание при взимането на важните решения, включително и при преговорите с Украйна”, подчерта Медведев в разговора си с Милер. „Нашите партньори трябва да разберат, че съществуват различни възможности за доставки на газ в Европа”, допълни руският президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com