Напрежението между САЩ и Русия след срещата на Г-20 остава

13751
Напрежението между САЩ и Русия след срещата на Г-20 остава

Двудневната среща на лидерите на Г-20 завърши без да има яснота по ключови въпроси от световен мащаб.

Самата среща се характеризира с напрежението и по-студеното държание между президентите на двете най-могъщи във военно отношение държави в света – американският лидер Барак Обама и колегата му Владимир Путин. За два дни двамата говориха очи в очи само за двадесетина минути, при това в кулоарите на Константиновския дворец в Санкт Петербург, където се събра Г-20. Противоречията между двете страни остават, обяви помощникът на Путин Юрий Ушаков, предаде Агенция „Фокус”. Ушаков добави, че двамата президенти са се разбрали „да продължат контактите, основно по линия на МВнР, включително по редица въпроси, свързани със Сирия”.

САЩ: Разходите за военни удари по Сирия няма да са "удивителни"

Разходите по вероятните военни удари срещу Сирия няма да са „изключителни”, каза командващият Военноморския флот на САЩ, с ...

Още преди срещата на Г-20 Путин заяви в интервю за Първи канал на руската телевизия, че САЩ и Русия „не бива да се ядосват”. „Разбираме, че във връзка с позицията на Русия по някои въпроси американската администрация в известна степен е ядосана. С това нищо не може да се направи. Но мисля, че би било добре да не се ядосваме, а да се заредим с търпение и заедно да потърсим решенията”, бяха точните думи на Путин.

В края на срещата, по време на портретната снимка на лидерите на Г-20, Путин и Обама не застанаха един до друг. Двамата мъже бяха разделени на снимката от индонезийския президент Сусило Бамбанг Юдхойоно. Самият Путин заяви на пресконференция след събитието, че „Русия е готова да окаже помощ на Сирия при военен удар”, но не уточни какво визира под думата „помощ”. Путин изброи и кои държави подкрепят удар в Сирия - САЩ, Турция, Канада, Франция, Великобритания и Саудитска Арабия. Против ударите са се обявили генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и папа Франциск. Освен това мнозинството от населението на западните държави не подкрепя ударите по Сирия, добави руският президент, предаде БГНЕС.

„Ние обсъдихме и голямата заплаха за нашата обща сигурност – употребата на химическо оръжие от сирийски режим. Наглото използване от режима на Асад химическо оръжие е не само сирийска трагедия”, каза Обама на пресконференцията в Санкт Петербург. „Това е заплаха за глобалния мир и сигурност. Ескалацията на употребата на химически оръжие застрашава съседите на Сирия - Турция, Йордания, Ливан, Ирак, Израел. Тя заплашва с по-нататъшно дестабилизиране на Близкия изток и увеличава шансовете това оръжие да попадне в ръцете на терористични групи”, добави той.

На срещата на Г-20 на Обама му се наложи да говори и с бразилския президент Дилма Русеф. Обама обеща, че ще обясни на Русеф какво е положението относно информацията, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е следила електронните комуникации на бразилския президент. Заради това разкритие, направено от приятел на Едуард Сноудън. Русеф отмени подготовката за посещението си в САЩ.

Без твърдо решение за Сирия на Г-20

Днес, 6 септември, приключва срещата на страните от Г-20 в Санкт Петербург, като денят е предвиден за подпис на финални документи - Дек...

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел поиска Международният наказателен съд да направи оценка на ситуацията в Сирия. Германският външен министър Гуидо Вестервеле пък прикани ООН по-скоро да публикува данните от инспекцията на експертите, посетили Дамаск, за да вземат проби в удареното предградие на сирийската столица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com