Нелегалната търговия с мечки в Европа остава проблем

7342
Нелегалната търговия с мечки в Европа остава проблем

Макар в повечето европейски страни отглеждането на мечки от частни лица да е забранено, все още има места, където нелегалната търговия с тези животни е доходоносен бизнес, съобщават от "Четири лапи", предаде БГНЕС.

Разследване на международната организация за защита на животните разкри шокиращи кадри от зоопарка в разположения в западната част на Украйна град Луцк. Служител на организацията под прикритие успя да заснеме насилственото отделяне на четиримесечното мече Настя от майка й, след което Настя е продадена на "бизнесмен", който планира да я използва за снимки с туристи в черноморските курорти на Украйна.

Според д-р Амир Кхалил от "Четири лапи" това са едни от най-въздействащите кадри, които е виждал досега. "Разтърсваща е не само жестокостта спрямо Настя. В дивата природа мечетата остават с майка си до втората си година. Когато бъдат отделени от нея прекалено рано, те не са научени на основни умения, които биха им помогнали да водят самостоятелен живот. Освен това, животът в плен като туристическа атракция предполага тормоз и лишения за Настя."

Макар продажбата на мечета от зоопаркове на частни лица да не е разрешена в Украйна, това се оказва масова практика и доходоносен бизнес за страната – домакин на Евро 2012, която е също така една от най-засегнатите от икономическата криза от последните 4 години. Според запознати, на черния пазар цената на мече като Настя би могла да бъде около 1000 долара. "Четири лапи" ще изиска от правителството на Украйна да се намеси и да прекрати незаконната търговия с мечки.

"Настояваме властите в Украйна незабавно да издирят собственика на Настя и да конфискуват мечето. Няма време за губене – Настя и нейната майка трябва да бъдат събрани заедно отново колкото се може по-скоро. Ние оставаме на разположение за съдействие," казва д-р Кхалил.

По данни на "Четири лапи" към днешна дата в Украйна има между 40 и 80 мечки, които се отглеждат от частни лица с цел атракция или обучение на ловни кучета. Благодарение на съвместните усилия на организацията и властите, шест от тях вече са спасени в парка за мечки Синевир, разположен в Карпатите в западната част на Украйна. Активна роля в спасяването на тези животни изиграха и специалистите на "Четири лапи" от Парка за танцуващи мечки в България.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище във Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, България, Южна Африка и САЩ. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас "Четири лапи" е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки край гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, и с акциите за кастриране на бездомни животни. В началото на м. февруари 2012 "Четири лапи" подписа споразумение с правителството на Украйна за оказване на помощ при решаването на проблема с бездомните кучета и за изграждане и оборудване на рехабилитационен център за кафяви мечки. Всички проекти и кампании на "Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com