Нетаняху победи, макар и с малко

5524

Според неокончателните резултати от предсрочните избори в Израел Бенямин Нетаняху ще остане начело и на новото правителство, но кабинетът ще бъде под силното влияние на ултранационалистите. Ликуд и Израел Бейтену на бившия външен министър Авигдор Либерман ще имат 31 места в 120-членния Кнесет, с 11 по-малко от предишния мандат, предаде БГНЕС.

В своята страница във Фейсбук вчера Нетаняху написа: "Според проучванията е ясно, че гражданите на Израел са решили, че искат да продължа работата си като министър-председател и да формирам възможно най-широко коалиционно правителство". Според прогнозите десните партии ще имат 61-62 места в Кнесета срещу 58-59 на центристките и левицата.

Изненада предизвика центристката партия Йеш Атид (Има бъдеще – бел. ред.) начело с бившия телевизионен водещ Яир Лапид, която е на второ място по гласове – 18 или 19. Лапид спечели подкрепата на представителите на средната класа и светски настроените гласоподаватели с обещанията да реши вопиющия проблем с недостига на жилища, да отмени привилегията на ортодоксалните евреи да не служат в армията и да реформира образователната система.

Мощно представената преди години Лейбъристка партия се нареди на трето място със 17 депутати.

Дани Данон, един от известните депутати от Ликуд, каза пред Си Ен Ен, че неговата партия ще преговаря с всеки, който иска да влезе в коалиция с тях, основно с Яир Лапид. Ако Има бъдеще влезе в съюз с Нетаняху, ултра ортодоксалните партии, които обикновено определят баланса на управлението, ще загубят част от влиянието си, коментират наблюдатели.

Високата избирателна активност – 66,6%, беше от полза на центристките и левите партии, единодушни са политическите наблюдатели в Израел.

Най-големият губещ е партията Кадима, която, изглежда, ще остане извън парламента.

Окончателните и официални резултати от парламентарните избори ще бъдат известни на 30 януари. Тогава се очаква президентът Шимон Перес да връчи на Нетаняху мандат за сформиране на правителство.

Британският външен министър Уилям Хейг предупреди вчера Израел, че страната губи международната подкрепа, тъй като заради политиката за изграждане на нови селища перспективите за решаване на израелско-палестинския конфликт по схемата за създаване на две държави са все по-малко вероятни. Мирните преговори с посредничеството на САЩ от 2010 г. не постигнаха нищо – Израел ускори застрояването на Западния бряг и Източен Ерусалим въпреки протестите на палестинците и западните си съюзници.

Според бившият посланик на САЩ в Израел Мартин Индик Барак Обама не очаква промяна в напрегнатите отношения САЩ-Израел. "Президентът Обама не храни големи очаквания, че в Израел на власт ще дойде правителство, решено да работи за мир и способно да направи трудните и болезнени отстъпки, които са необходими за постигане на решението от две държави", казал Индик пред Би Би Си.

Използваната като приоритет от Нетаняху иранска заплаха не се радва на популярност сред израелците. Според проучване на общественото мнение, публикувано във в. "Аарец", едва 10 на сто от анкетираните вярват в нея. 47% от израелците са повече загрижени за социалните и икономически проблеми в страната. А и бюджетният дефицит е достигнал през 2012 г. до 4,2% от БВП, което означава, че новото правителство ще трябва да орязва някои от разходите си. Успехът на центристите и левицата е обусловен от безпрецедентния социален протест срещу поскъпването на живота. Според проучване, цитирано от би Би Си, 25 на сто от израелците живеели в бедност.

Редактор: Десислава Ушатова

Израел избира

Избирателните урни отвориха врати в Израел за парламентарните избори за 19-ия Кнесет. Фаворит е десният премиер Бенямин Нетаняху, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com